:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 4. 10:53

Rekord mélységet érnek el a DRAM-árak

[EB News] Egyes ázsiai piacokon a 128 Mbites chipek ára 3$ alá süllyedt, pedig alig öt hónappal ezelőtt még a 64 Mbites chipek ára tartott itt, és már az is igen alacsonynak tűnt. A magas készletek és a gyenge kereslet azonban továbbra is lefelé viszi a memóriachip árakat, amelynek természetesen fogyasztóként csak örülhetünk.

Ezt a rendkívül meredek árzuhanást egyes chipgyártók úgy élik át, mint a legrosszabb összeomlást, amely a memória piacot valaha is érte. Jim Sogas, az Elpida Memory értékesítési és marketing elnökhelyettese tömören azt mondta, hogy "ilyen rossz még soha nem volt a helyzet".

A fogyasztói oldalon arra lehet számítani, hogy a DRAM szektor továbbra is rendkívül jó árakat fog kínálni a gyártóknak, és egyelőre nem lehet látni változást e téren. Sherry Garber, a Semico Research egyik elemzője szerint a DRAM-árak csak akkor fognak stabilizálódni, amikor erősödni fog a PC-kereslet, valamint a hálózati és az egyéb telekommunikációs végfelhasználói berendezések piaca, "de egyelőre ezt lehetetlenség biztosan megjósolni". Sogas szerint az SDRAM keresleti előrejelzések rendkívül bizonytalanok.

Dacára annak, hogy már most is rekord mélységben vannak az árak, a Grant Johnson, a Converge online kereskedelemmel foglalkozó cég egyik elemzője szerint az SDRAM-árak továbbra is esni fognak: "A PC és a telekommunikációs piacok válságban vannak és egyszerűen nem vásárolnak annyi chipet, mint amennyit a chipgyárak termelnek ... Azonban a chipgyártók kénytelenek sok chipet gyártani ahhoz, hogy kifizessék az amortizációt és a gyárakba fektetett befektetési költségeket."

Az azonnali piacon a 128 Mbites SDRAM ára 3-3,25$ között volt a múlt héten és egyes ázsiai piacokon még ez alá is süllyedt az ár, mondta Johnson. Sogas egyetértett abban, hogy az SDRAM-árak továbbra is csökkenni fognak, sőt az OEM szerződéses árak is várhatóan 3-3,50$-ra csökkenhetnek.

Az elemzők és a chipgyártók a (PC/telekommunikációs/stb.) gyártókat és a fogyasztókat (!!) okolják azért, hogy a felgyülemlett készletek az azonnali piacokon jelennek meg. A Merrill Lynch Securities véleménye szerint a beszállítók SDRAM készletei 5-6 hétre nőttek, ami nagyobb, mint az a szint, amekkorát a gyártók szeretnének.

A rekordszintű árak további nyomást jelenthetnek az Intelnek arra, hogy minél hamarabb dobja piacra a Brookdale chipsetet, amelynek révén a Pentium 4 processzorhoz SDRAM-ot is lehet majd használni (jelenleg csak Rambus DRAM-mal működik a Pentium 4). Az e heti tajpeji Computex kiállításon állítólag több, mint 100 tajvani Brookdale chipsetes Pentium 4 alaplapot mutatnak be a gyártók.

Az alacsony árak természetesen szintén segíthetik az AMD-t is, mivel az a saját 760-as chipsetjével ill. külsős gyártók (pl. Via) által gyártott chipsetekkel keresztül szintén tudja használni az SDRAM chipeket az Athlon ill. Duron processzoraihoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.