:

Szerző: Vörös Péter

2001. június 1. 00:27

Növekedett a Dell, a Compaq és az IBM részesedése a szerver piacon

[Bloomberg, CNET] A Gartner Dataquest piackutató cég legfrissebb felmérése szerint az első negyedévben a globális szerver eladásokat tekintve nőtt a piaci részesedése a Dellnek, a Compaqnak és az IBM-nek, míg a Sun részesedése változatlan maradt. A Gartner Dataquest adatai szerint a Hewlett-Packard első negyedéves szerver eladásai 11%-kal csökkentek, így a piaci részesedés rangsorban a harmadik helyről a negyedik helyre estek vissza az IBM, a Sun és a Compaq után. Egy évvel korábban a Compaq állt a negyedik helyen.

Az eredmények alátámasztják a Sun állításait, miszerint a vevők elhalasztják vásárlásaikat a szervereket, szoftvereket és tárolási eszközöket illetően. A Sun kedden úgy nyilatkozott, hogy a visszaesés globális jellegű és emiatt profitfigyelmeztetést voltak kénytelenek közzétenni. A Gartner Dataquest adatai szerint a globális szerver piac 1,8%-kal 12,3 milliárd $-ról 12,0 milliárd $-ra esett vissza az első negyedévben.

Az IBM globális szerver piaci részesedése 26%-ról 27%-ra nőtt, mivel a forgalom 1,3%-kal 3,2 milliárd $-ra emelkedett. A Sun megőrizte második helyét 17%-os részesedéssel és változatlan nagyságú (2,1 milliárd $-os) forgalommal. A Compaq piaci részesedése 13%-ról 14%-ra nőtt, a cég szerver eladásai 8,3%-kal 1,7 milliárd $-ra emelkedtek.

A Hewlett-Packard piaci részesedése 14%-ról 13%-ra esett vissza, a cég szerver forgalma 1,5 milliárd $ volt. A Dell első negyedéves szerver forgalma 861,4 millió $ volt, ez 34%-os emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 642,1 millió $-hoz képest, így a Dell piaci részesedése 5%-ról 7%-ra növekedett.

A Gartner Dataquest tanulmány szerint a 192 többi szerver gyártó összesen 2,7 milliárd $-os forgalmat ért el az első negyedévben, ez 14%-os csökkenés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az 'egyéb' kategória piaci részesedése 25%-ról 22%-ra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.