Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 31. 15:15

Mégsem olyan sötét a mobilpiac jövője, mint azt egyesek látni vélték

Az értékesítési mutatók jelentős visszaesése ellenére félmilliárd mobiltelefon fogy majd az idén - állítja a Gartner előrejelzése.

Az értékesítési mutatók jelentős visszaesése ellenére félmilliárd mobiltelefon fogy majd az idén - állítja a Gartner előrejelzése.

A mobiltelefonpiac az utóbbi hónapokban látványosan visszaesett. Ez főleg Európában jelent gondot, ugyanis a szolgáltatók főként az eladott készülékek árából fedezik a hálózatépítés és karbantartás költségeit.

Az utóbbi években évi 45-60 százalékkal növekedett az eladott mobiltelefonok száma. A Gartner véleménye szerint ilyen mértékű bővülés semmiképpen sem fenntartható. "Ez hasonlít az ember fejlődéséhez. Minél idősebb valaki, annál kevesebbet nő" - magyarázta a helyzetet Bryan Prohm, a Gartner szakértője.

Maguk a mobiltelefongyártók is csökkenteték az eladott készülékekről szóló prognózisaikat. Év elején az előrejelzések még 600 millió készülékről szóltak, aztán az Ericsson előbb 450-525 milliós becslést tett közzé, végül ezt 430-480 millióra módosította.

Egyedül a Nokia tartotta fenn 500 milliós prognózisát. Az év első negyedében egyébként hozzávetőleg 97 millió telefon talált gazdára és ebből 35,3 százalék volt Nokia gyártmány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról