Szerző: zsozso

2000. április 3. 19:13

Április bolondja - az első visszajelzések

Megkaptuk az első leveleket a játékkal kapcsolatban:

Megkaptuk az első leveleket a játékkal kapcsolatban:

Tiszteletem!

Eloszor nehany otlee ujabb tisztessegesebb jatekhoz:

1. Mar talalkoztam olyan web lapokkal, amikben talalhato linkeket nem lehetet wget-tel letolteni ill. a netscape se tudta letolteni, ha a link tartalmat akartam a letoltessel egyszerre tarolni (Save link as), csak ha a linkre raklikkeltem, akkor jelent meg a lap tartalma. Pl. mp3-as lapokat szoktak igy megirni. Az aprilis bolondjat le lehetett tolteni wget-tel.

2. A jo becsles alapja a stabil meres. Igy peldaul ha a merendo mindig masutt v. mas szovegkornyezetben jelenik meg, akkor nehezebb automatikusan merni.Foleg, ha a merendo nem szoveg, hanem bitmap.

3. A sid-nel biztonsagosabb eljarasnak tartom, ha egy kepben lathato valtozo informaciot kellene visszairni a kitoltendo form-ba.

Talan az sem lenne butasag, ha az aprilis bolondjahoz hasonlo tanulmanyi versenyek is lennenek a hwsw.hu-n mondjuk kicsit kisebb dijakkal. De az ezekbol szarmazo eredmenyekbol pl. meg szebbe lehetne tenni a hwsw.hu-t. Vagy csak hasznos kis java applettek szulethetnenek beloluk. Vagy egesz egyszeruen csak jol gondolkodni tudo programozok, akiket tovabb lehet adni olyan vallalatoknak, akik eppen ilyeneket keresnek.

Itt Nemetorszagban nincsenek tanulmanyi versenyek. Es a diaksag messze nem tud (nem is akar) ugy gondolkodni, mint az otthoniak. Erdemes gondolkodasra osztonozni a fiatalsagot.

Kerdesek a nyeremenyjatekhoz: Mi volt a szamlalo allasa apr. 1-en delben? Mikor es hol lehet a neten olvasni a nyertesrol? Esetleg lesz valami (komolyabb) statisztika? Milyen vas ill. OS fogadta a tippekete (es tulterhelodott a percenkenti 10 talalattol)?

hwsw.hu elerhetosege:Rendkivul bosszantonak tartom, hogy Linux-netscape-4.x-t hasznalva csak azutan jelenik meg a kezdolap tartalma, hogy mind a 3 top szamlalora bejelentkezett a gep. Nem lehetne ezeket a lap aljara tenni? Vagy egy olyan fram-be, ami eleg ha csak kesobb jelenik meg? A szamlalok miatt olyan lassan jelenik meg a lap, hogy en modemrol igy biztosan nem fogom olvasni.

Udvozlettel,

Klug Róbert, aki szinten sokat tanult az aprilis bolondjabol.

Először is köszi az ötleteket.

A tanulmányi verseny jó ötlet, de a mostani játék ismét azt igazolta, amit én már tizenéve a Hámánban tudtam (most Kalmár László) - aztán az ELTE prog-mat-on csak megerősödött bennem. Nevezetesen: mindig az vizsgáztat, akinek a padban kéne ülni, s attól tanulni, akit éppen vizsgáztat. Magyarul: nem vagyok benne biztos, hogy mi vagyunk az alkalmas személyek arra, hogy kiértékeljük a munkáitokat. Én amikor levizsgáztam az ELTE-n ('92), s jöttem ki a kapum kezemben a diplomámmal, akkor szembetalálkoztam egy Internet nevű gólyával, aki éppen jött beíratkozni:-)) Ennek ellenére rendkívül jó ötletnek tartom a felvetést, már csak a kompetens zsűrit kell megtalálnunk.

A HWSW leterheltsége:az általad leírtaknál nagyságrenddel nagyobb (percenként több 1000) hívás futott be. Nem a számlálók miatt van a lassúság, a logók egy pillanat alatt lejönnek, s csak utána áll meg a tudomány. A lassúság valódi oka az, hogy a PHP3 file-ok a webszerveren fordítódnak HTML file-ra. Ha egyszerre túl sok kérés (olvasó) fut be, akkor egyszerűen lehal az egész. Magyarán szólva, úgy tűnik, a szerver a gyenge láncszem. Biztos vagyok benne, hogy ez az eset a továbbiakban elkerülhető; ha ennek szolgáltató csere a módja, akkor ezt fogjuk tenni

Teljesen jogos a felvetésed az egyszerű scriptelhetőséggel kapcsolatban is, amint elsején már írtam a következő játék egyáltalán nem lesz ily módon manipulálható.

Statisztika lesz, lehet, hogy az adatbázis is szabadon túrható lesz (ezt még nem biztos, mert ugye arra senki nem adott nekünk jogot, hogy kiadjuk az adatait)

Hogy miért nincs még eredményhirdetés? Ime a válasz. A vígaszdijért futó verseny első helyezettjének levele következik:

Hello Zsozso es Atko!

A HWSW.hu oldalat olvasgatva eszrevettem a nyeremenyjatekkal kapcsolatos cikket, melyben az szerepelt, hogy egyesek 15 percen beluli tippeket adtak le es hogy az illetoket kizarjatok a jatekbol.

Tippeleseim kozben harom olyan esetrol is tudok, hogy a szerver egy tippemet tobb tippnek szamitotta (22-en es 23-an). Egyaltalan nem jatszottam ki semmilyen vedelmet, ez valoszinuleg a szerver hibaja.

Ez akkor fordult elo, amikor a tippelesnel a Refresh-et (refresh->resend form data?->yes) nyomkodtam mindaddig, amig a tipp el nem lett fogadva (amig a 15 perc le nem telt). Az oldal nem jott be kozben, a Refresh-eles alatt az Explorerben a kepernyo feher maradt; valoszinuleg le volt terhelve a szerver. Ezt abbol gondolom, hogy az eset utan a szerver meg nehany percig nem volt elerheto. Elkepzelhetonek tartom, hogy ez a hiba masnal is elofordult...

A tobbszoros tippek raadasul nem juttattak tisztessegtelen elonyhoz (ezeket nyugodtan torolhetitek), hiszen ezek nelkul is boven elso lennek, es a gep megnyeresenek eselyet sem noveltek, mivel ugyanaz a tipp ment el tobbszor.

Nagyon igazsagtalannak tartanam, ha kizarnanak a jatekbol egy olyan dolog miatt, amirol en nem tehetek, es nem kapnam meg a nyeremenyemet, amiert annyit kuzdottem.

Mielobbi valaszodat varom.

Udvozlettel: Forhecz Zoltan

Szóval, most számolgathatunk... A végeredményt ma éjfélig közöljük.

Végül egy építő jellegű kritika:

Kedves szervezo!

Elore szertnem leszogezni, hogy a hozzaalasotok, miszerint:"El kell ismernunk a tenyt, hogy nehanyan rafinaltabbak voltak nalunk" nagyon szimpatikus es teljesen korrekt. Az oldalak, amiket szerkesztetek szinten nagyon szinvonalasak. Remelem kesobb epito jellegu hozzaszolasokkal is tudok segiteni.

Most viszont a Jatek utani leveled nehany pontjat szertnem megkritizalni:

"Mivel ezek nehezen bizonyithato sejtesek, igy ilyen indokkal senkit sem fogunk kizarni"Azert nem zartok ki ilyen indokkal senkit sem, mert a jatek feltetelei ilyet nem tartalmaztak. Tehat nincs JOGOTOK ezert barkit kizarni. Az pedig egy masik kerdes, hogy valakirol mennyire bizonyithato, hogy automataval szavazott-e. "Az adatbazist kielemezzuk, es ha ilyen esettel talalkozunk, akkor azt a jatekost vita nelkul kizarjuk "Itt valoban kicsit arnyaltabb a kep. Most eppen nincs elottem a jatek kiiras, de meggyozodesem, hogy ezzel foleg a "kezzel" szavazokat sujtjatok. Az igy leadott szavazatok torleset realisabb megoldasnak ereznem.

Es meg valami: Megneznem azt a kezdot, aki kezzel (TCP kapcsolat + HTTP) szavaz, nem pedig valami programocskaval (IE, Netscape ...) :-)

Remelem nem irtam semmi bantot, nem allt szandekomban.

Udvozlettel

Csaba

U.i.: Es meg egy analogia, nehogy ti is azonos hibaba essetek: A tortenet akkor jatszodik amikor meg pentek este 6-tol egeszen hetfo reggel 7-ig tartott a Matav 150 forintos kedvezmenye. Interju a Matav egyik vezetojevel (persze csak a lenyege, nem pontosan idezek):

Matav: "Eszrevettuk, hogy nehanyan VISSZAELTEK a hetvegi kedvezmennyel. Ezeket a visszaeleseket termeszetesen megprobaltuk kiszurni"

Hogy lehet ezzel visszaelni? Es a Matav vajon mit csinalt? Megszakitottak a vonalakat?

Tetszik a Matávos analógia:-)) Ugyanis, a manipulálóknak unga-dungát igértünk, csak közben nem definiáltuk, mit is értünk manipuláció alatt. No comment...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról