Szerző: Vörös Péter

2001. május 18. 08:09

Dell: a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredmények

[Bloomberg, CNET] A Dell a május 4-én véget ért első pénzügyi negyedévben 462 millió $-os (részvényenként 17 centes) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 466 millió $-os (részvényenként 17 centes) nyereséghez képest. A vállalat negyedéves forgalma 10%-kal, 7,28 milliárd $-ról 8,03 milliárd $-ra emelkedett.

[Bloomberg, CNET] A Dell a május 4-én véget ért első pénzügyi negyedévben 462 millió $-os (részvényenként 17 centes) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 466 millió $-os (részvényenként 17 centes) nyereséghez képest. A vállalat negyedéves forgalma 10%-kal, 7,28 milliárd $-ról 8,03 milliárd $-ra emelkedett.

A világ első számú PC gyártója nem elég gyorsan csökkentette kiadásait ahhoz, hogy az ellensúlyozza a meredek PC árcsökkenéseket. A vállalat bruttó haszonrése 18%-ra csökkent, a tavalyi hasonló időszakban elért 20,5%-ról, a negyedik pénzügyi negyedévhez képest nem történt változás. A Dellt és a rivális PC gyártókat meglepetésszerűen érintette a múlt év végi amerikai gazdasági lassulás és az, hogy az otthoni ill. vállalati piacok jelentősen gyengültek.

A Dell jelentős árcsökkentésekbe kezdett annak érdekében, hogy bővítse piacait és vevőket hódítson el az olyan versenytársaktól, mint a Compaq - ez a lépés persze erős nyomást jelentett a nyereségre. Ennek ellensúlyozásául a Dell az idén 5.700 alkalmazottat (a létszám 14%-át) küld el a költségek csökkentése érdekében.

Az Austini (Texas) központú Dell részvényenként 17 centes nyeresége megfelel a First Call által reprezentált elemzők várakozásainak, csakúgy, mint a 8,03 milliárd $-ra előrejelzett forgalom.

James Vanderslice, a Dell egyik elnöke szerint a második pénzügyi negyedéves nyereség a korábban várt szintnél alacsonyabb lesz, míg a forgalom az első negyedévnél 5%-kal lesz alacsonyabb. Vanderslice szerint a júliusban záruló negyedévben a profit részvényenként 15-17 cent lesz, a First Call által reprezentált elemzők várakozásai részvényenként 18 centes eredményt vetítettek előre.

Kevin Rollins, szintén a cég egyik elnöke nem kívánt előrejelzésekbe bocsátkozni az év hátralevő részét illetően, annyit azonban elmondott, hogy a vállalat nyeresége növekedhet olyan külső tényezők eredményeként, mint a Microsoft Windows XP operációs rendszer megjelenése és az Intel Pentium 4 processzor további árcsökkenése.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a növekedés legerősebb motorja a vállalati vásárlások lesznek, előreláthatóan a jövő év második negyedévében. Dell véleményét arra alapozza, hogy az utolsó igazán egészséges PC eladási időszak 1999. elején volt, a hároméves felhasználói ciklus elterjedtsége miatt Dell erős lecserélési hullámra számít.

Dell azt is elmondta, hogy a globális PC forgalom darabszám alapján 27%-kal nőtt a negyedév folyamán. Dell szerint működik a cég azon stratégiája, hogy növelik a nyereségesebb tárolási ill. szerver eszközök eladásait: a cég szerver forgalma 50%-kal nőtt, míg a tárolási eszközök eladásai több, mint kétszeresére nőttek (a szállított összes tárolási kapacitást figyelembe véve). A szerverek és a tárolási eszközök immár a Dell forgalmának 20%-át adják, szemben a tavalyi 18%-kal.

Az USA-ban a cég teljes forgalma 10%-kal nőtt, míg az eladott eszközök száma 21%-kal emelkedett. A Dell közleménye szerint az Ázsia/Csendes-óceáni régióban és Japánban a forgalom darabszámban mérve 65%-kal nőtt, az eladások Japánban 50%-kal nőttek. Európában az eladások 11%-kal emelkedtek, míg a darabszámban mért forgalom 24%-kal nőtt.

A cég részvényárfolyama csütörtökön 0,50$-ral (1,97%-kal) 25,88$-ra nőtt. A részvényárfolyama az idén 48%-kal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról