:

Szerző: mz

2001. május 17. 21:39

Az Intel egyetlen lapkára sűríti a mobil eszközök működéséhez szükséges áramköröket

[Mmd] Az Intel ma mutatta be annak a lapkának a kísérleti példányát, amely új technológián alapul, és egyesíti a mai mobiltelefonok és kéziszámítógépek legfontosabb építőelemeit.

[Mmd] Az Intel ma mutatta be annak a lapkának a kísérleti példányát, amely új technológián alapul, és egyesíti a mai mobiltelefonok és kéziszámítógépek legfontosabb építőelemeit.

Az egyelőre csak "drótnélküli internet egy lapkán" ("wireless-Internet-on-a-chip") néven emlegetett technológia új fejezetet nyithat a mobil, internet-elérésre alkalmas eszközök területén, megnövelve a telepek élettartamát és felgyorsítva a működésüket.

Az új lapka mikroprocesszort, flash memóriát és analóg kommunikációs áramköröket tartalmaz, amelyeket egyetlen gyártási folyamattal hoznak létre a szilíciumon. Hagyományosan ezek a különböző típusú áramkörök különböző gyártási folyamatokkal készülnek, gyakran különböző gyárakban. Az új technológiával készült lapkák akár ötször nagyobb teljesítményűek is lehetnek a mobiltelefonokban ma használatosaknál, működési frekvenciájuk elérheti az 1 gigahertzet és akár egy hónapig is működhetnek telepről. Az Intel mérnökei szerint az új technológia kiszélesíti mobil eszközök választékát, és olyan jövőbeni alkalmazásokat tesz lehetővé, amelyek ma csak a képzeletben léteznek.

"Egyesítve az Intel kis fogyasztású, nagy teljesítményű processzor technológiáját a cég nagy kapacitású flash memória technológiájával, hozzáadva a precíz analóg áramköröket olyan olcsó, a szükséges elemeket egybe integráló félvezető-technológiára teszünk szert, amely szükséges a következő generációs, teljesítmény és méretkompromisszumok nélküli mobil eszközökhöz" - kommentálta a lapka bemutatását Ron Smith alelnök, az Intel Wireless Computing and Communications részleg vezetője.
Hozzátette: "Az elmúlt 10 évben tanúi voltunk a mobil eszközök evolúciójának, láttuk, hogy az integráló technológia egyre többet tudó, a telepekről egyre tovább működő, árban és méretben csökkenő eszközökkel látja el a felhasználókat. Úgy gondoljuk, hogy az Intel új technológiája felgyorsítja ezt a folyamatot. A következő öt-tíz évben nem lepődhetünk meg olyan eszközök megjelenésén és széles körben való elterjedésén, mint a karórához hasonlóan viselhető számítógép, vagy a hordozható videotelefon."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.