Szerző: mz

2001. május 17. 01:09

Újfajta licencelési lehetőségek a Microsofttól -- hazánkban is

[MS] A Microsoft Corporation nemrég a vállalatok számára kidolgozott licencelési megoldásaiban változásokat jelentett be.

[MS] A Microsoft Corporation nemrég a vállalatok számára kidolgozott licencelési megoldásaiban változásokat jelentett be.

A vállalatok számára két új licenc konstrukcióval bővül a kínálat, a nagyvállalatok számára az Enterprise Agreement Előfizetés, míg a középvállalatok részére az Open Előfizetés licenc konstrukció jelent újdonságot. A számítógéppel együtt forgalmazott szoftverek (OEM) forgalmazási feltételeiben történt változások a vállakozások számára teszik egyszerűbbé Microsoft szoftverek beszerzését. A vállalati licencelési konstrukciókban az eddigi különböző frissítési licenceket az új Software Assurance licenc váltja fel.

A nagyvállalati körben népszerű Enterprise Agreement licenc nagyobb vállalati felhasználói kör számára válik elérhetővé azáltal, hogy a korábbi 500 PC-s belépési minimum szint helyett már 250 PC-től is köthető. Ezzel párhuzamosan bejelentésre került az Enterprise Agreement Előfizetés, amely azokat a nagyvállalatokat célozza meg, melyek költség alapon szeretnék kezelni szoftver beszerzéseiket. A 2001. október 1-jétől köthető új konstrukció lényege az Open Előfiztéshez hasonlóan az, hogy a felhasználó éves díj fejében meghatározott ideig, azaz az előfizetés időtartama alatt használhatja az adott szoftver legfrissebb vagy tetszőleges korábbi verzióját, bármely nyelven. Ezzel az előfizető vállalatok licencgazdálkodása egyszerűsödik, és pénzügyi szempontból is hatékonyabban tudják elvégezni szoftver beszerzéseiket.

Az Open Előfizetés licenc konstrukció a 25-nél több számítógéppel rendelkező vállalatok számára biztosít hatékony szoftver beszerzést. A Magyarországon ez év eleje óta elérhető konstrukció 3 éves futamideje alatt az éves előfizetési díj fejében a felhasználó jogosult a termékek legfrissebb változatának használatára. Amennyiben a felhasználó év közben bővíti gépparkját, akkor az időközben munkába állított számítógépekre a legális szoftver használatot a Microsoft ingyenesen biztosítja a következő évfordulóig. A konstrukció sikerét bizonyítja, hogy már 60 magyar vállalat döntött Open Előfizetés mellett.

A kisvállalati felasználók számára kedvező hír, hogy az eddig csak az új számítógéppel együtt megvásárolható (OEM) szoftverek értékesítési feltételei megváltoztak. Így már nemcsak új számítógéppel, hanem bármilyen hardver komponenssel együtt is megvásárolhatóak a szoftverek ebben a licencelési konstrukcióban. A konstrukció megváltozása kedvező fogadtatásra talált a kisvállalati piacon, hiszen az elmúlt 3 hónap során 60%-os forgalombővülést eredményezett.

Az új Software Assurance, mely az eddigi frissítési licenceket (upgradeket) fogja felváltani a mennyiségi licencelési konstrukciókban (Open, Select), azoknak a felhasználóknak az igényeit hivatott kielégíteni, akik befektéseik értékállóságát szeretnék biztosítani. A korábbi bonyolult frissítési struktúrákat a más szofvergyártóktól már megszokott és elfogadott koncepció váltja fel. A felhasználó a szoftver licenc ár százalékában meghatározott éves díj ellenében folyamatosan használhatja a termékek legújabb verzióit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról