Szerző: Vörös Péter

2000. április 2. 23:20

A játszma egyelőre véget ért: a megállapodási tárgyalások a Microsoft-perrel kapcsolatban eredménytelenül zárultak

Richard Posner „békebíró sajnálattal közölte, hogy szombaton be kellett „dobja a törülközőt. Természetesen az MS teljes vezérkara a másik fél rugalmatlanságát emlegeti a négy hónapos tárgyalások kudarcának okozójaként. Igaz, ami igaz, egyes megfigyelők szerint különösen az államok, nem is annyira a szövetségi hatóságok szorgalmazták kőkeményen a cég feldarabolását - amit még egyes „die-hard Microsoft vetélytársak sem néztek jó szemmel.

Richard Posner „békebíró" sajnálattal közölte, hogy szombaton be kellett „dobja a törülközőt". Természetesen az MS teljes vezérkara a másik fél rugalmatlanságát emlegeti a négy hónapos tárgyalások kudarcának okozójaként. Igaz, ami igaz, egyes megfigyelők szerint különösen az államok, nem is annyira a szövetségi hatóságok szorgalmazták kőkeményen a cég feldarabolását - amit még egyes „die-hard" Microsoft vetélytársak sem néztek jó szemmel.
A következő állomás most az, hogy Thomas Penfield Jackson bíró meghozza ítéletét, várhatóan már a jövő héten. Az ítélet várhatóan nem lesz túl pozitív az MS számára, viszont a jogorvoslat pontos módjáról a szövetségi kormányzat fog majd javaslatot benyújtani. Az MS pedig nyilvánvalóan meg fogja fellebbezni a döntést. A legutóbbi, 1997-es ügynél a fellebbviteli bíróságon lényegében az MS győzött, most is hasonlóra számít a cég. Most azonban a szövetségi kormány és a 19 állam igen határozottnak tűnik a monopólium-ellenességet nézve; veszélyes, eddig ismeretlen vizeken jár a Microsoft.
Hétfőn várhatóan erős nyomás alatt lesz MS részvényárfolyama.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról