:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 11. 14:40

A Microsoft új előfizetéses licenckonstrukciót és egyszerűbb frissítést biztosít a nagyvállalatok számára

[Microsoft] A Microsoft Corp. ma számos egyszerűsítést és továbbfejlesztést jelentett be mennyiségi licencprogramjaihoz, többek között a nagyvállalatok számára kidolgozott előfizetéses rendszert.

A többi változtatás között megemlíthető az egyszerűbb frissítési és rendelési folyamat, az új, on-line licenckezelő eszközök és a népszerű Enterprise Agreement (EA) konstrukció szélesebb kör számára való kiterjesztése.

A 2001. október 1-jétől hatályba lépő licencelési változtatások egy fejlődési folyamatnak a részét képezik, amelyeket a Microsoft a termékek, a támogatás, a tanácsadási szolgáltatások és az üzleti műveletek kapcsán tesz annak érdekében, hogy jobban megfeleljen a vállalati ügyfelek igényeinek.

"Mivel a Microsoft a kiskereskedelmi megközelítéstől elmozdult a vállalati szektor felé, licencprogramjainkat is módosítani kell" - mondta Bill Henningsgaard, a Microsoft licencelésért és árképzésért felelős alelnöke. "Ügyfeleink jelezték, hogy a mennyiségi licencelési konstrukciók közti választás lehetősége mellett az is fontos számukra, hogy a licencek megvásárlása, adminisztrálása és a licencelési szabályok betartása egyszerűbb legyen.

Új programjaink szokványos konstrukciókat és szokványos árképzési módszereket tartalmaznak, emellett rugalmasak, választást biztosítanak az ügyfelek egyéni igényeinek megfelelően - támogatják az egyedi és a vállalati szintű licencevásárlást, és lehetővé teszik a választást a hagyományos (örök érvényű) és az előfizetéses (határozott időtartamra szóló) konstrukció között, illetve egyszeri szerződéskötést biztosítanak azoknak a vállalati ügyfeleknek, amelyek egyszerre kívánnak licenceket és Microsoft terméktámogatási szolgáltatásokat vásárolni."

"Az Enterprise Agreement konstrukció belépési küszöbértékének 500-ról 250 számítógépre való csökkentésével több ezer további vállalat számára tesszük elérhetővé könnyen előre kalkulálható, kezelhető és frissíthető licencelési módozatot" - tette hozzá Henningsgaard.

Az Enterprise Agreement szerződésekhez kapcsolódó előfizetéses licenc a Microsoft mennyiségi licencprogramjainak egy régóta várt kiegészítése, amely lehetővé teszi a szoftverek szolgáltatásként történő előfizetését. Az előfizetés vonzó alternatíva lehet azoknak a vállalatoknak, amelyek több évre kívánják elosztani licencköltségeiket, szervezetükben sokféle célra használják a számítógépeket, amelyek a számítógépeket lízingelik, vagy amelyek a szoftvereket nem eszközként, hanem működési költségként kívánják elkönyvelni. Az előfizetés egyszerűen adminisztrálható, a vállalatoknak évente csak egyszer kell nyilatkozniuk a szoftverhasználatról.

A Microsoft egyik globális ügyfele, a Nestle SA a Microsofttal közösen tesztelte az új EA előfizetési programot és licenckonstrukciókat. A svájci (Vevey) központú Nestle már régóta Select licencprogram keretében, tranzakciós alapon vásárolja a licenceket. Az élelmiszeripari termékek piacvezetőjének számító Nestle változó igényeihez igazodva hosszú távú globális Enterprise Agreement Subscription szerződést írt alá.

Stuart Spelling, a Nestle SA technológiai alelnöke a következőt nyilatkozta: "a 6.0-s verziójú licencprogramok áttanulmányozása után úgy találtuk, hogy az új EA Subscription konstrukció felel meg legjobban a rugalmasság és a költséghatékonyság kapcsán megfogalmazott igényeinknek. Cégünknek gyorsan kell reagálnia a változó piaci hatásokra".

Az új, mennyiségi licencelési programokból eltűnnek a különféle betűkombinációkkal jelölt, zavaró frissítési lehetőségek (VUP, CUP, PUP, LUP, UA), ezek szerepét egy egyszerűbb frissítési konstrukció, a Microsoft Software Assurance váltja fel.

Az új frissítési konstrukció lehetővé teszi a termékek frissítését a szerződés futamideje alatt megjelenő legújabb verziókra, segítve ezzel a profitorientált és az oktatási szervezeteket abban, hogy mielőbb kihasználhassák a legújabb vállalati szoftverek előnyeit. A Microsoft Software Assurance megvásárolható egyes gépekhez vagy egy vállalat összes asztali és kiszolgáló számítógépéhez is.

Azok a vállalatok, amelyek egy termékkategóriában minden jövőbeli licencvásárlásuk mellé megvásárolják a Software Assurance kiegészítést is, élvezhetik a Software Assurance tagság által nyújtott további előnyöket, például élhetnek az Arany-fokozatú Microsoft partnerek és a Hivatalos technikai oktatóközpontok (CTEC) által biztosított kedvezményekel, mellett egyes országokban a legalább 1500 Windows asztali licenccel rendelkező ügyfelek hozzáférhetnek a Microsoft Windows forráskódjához is.

A licencelés új, on-line licenckezelő eszközökkel is egyszerűsödik, amelyekkel a mennyiségi licenccel rendelkező ügyfelek az interneten keresztül egyszerűen nyomon követhetik licencvásárlásaikat.

"Ezekkel az új on-line eszközökkel sokkal egyszerűbben fogjuk tudni kezelni licenceinket" - mondta Terri Harnish, a Pennsylvania állambeli UG Utilities Inc. nevű gáz- és áramszolgáltató cég munkatársa. "Nagyszerű dolog, hogy az új eszközök révén már nem kell manuálisan megszámolnunk a licenceket. Az eszközök gyorsan és pontosan megteszik ezt helyettünk, így időt és pénzt takaríthatunk meg."

Egyszerűsített megrendelés az Enterprise Agreement ügyfelek számára Az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában a Microsoft az Enterprise Agreement (EA) és az Enterprise Agreement Subscription ügyfelek számára egy új, egyszerűbb megrendelési folyamatot vezet be 2001. október 1-jétől.

Ennek keretében egy kombinált szerződés írható alá, mellyel az ügyfelek egyetlen tranzakció keretében vásárolhatják meg licenceiket és a Microsoft terméktámogatási szolgáltatásokat. A támogatást vállalati szoftvertanácsadók fogják biztosítani, akik licencelési tanácsadást, alapszintű eszközkezelési szolgáltatásokat és további értéknövelt szolgáltatásokat fognak nyújtani.

A Microsoft mennyiségi licencprogramjait érintő továbbfejlesztések a Microsoft vállalati ügyfelek aktuális vásárlási szokásainak a figyelembevételével készültek, és az e konstrukcióban eladott licencek kb. 80%-ánál a licencelési költségek csökkenését vagy szinten maradását fogják eredményezni.

Az átlagnál ritkábban frissítő szervezetek költségnövekedést érzékelhetnek, de választhatják a Software Assurance kiegészítést, amely a legjobban kalkulálható és a legköltséghatékonyabb megoldás a legfrissebb verzióra való átállásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.