Szerző: Bodnár Ádám

2001. május 10. 14:28

Egyre csökken az ATi piaci részesedése, de a vállalat képviselői bizakodóak

[StockHouse Canada] A kanadai ATi Technologies piaci részesedése tovább esik, miközben az NVIDIA egyre inkább átveszi az uralmat a közép- és felső kategóriás grafikus chipek terén.

2001 első negyedévére az ATi részesedése 16 százalékra esett vissza, holott az előző negyedévben még 22 százalék volt - áll a Mercury Research jelentésében. Az NVIDIA eközben 20-ról 29 százalékra növelte piaci részesedését, de még így sem tudta megelőzni a piacvezető Intelt. Az Intel az alaplapi chipsetekbe (i810, i815) integrált grafikus chipek révén tudta megszerezni a vezető pozíciót.

A Mercury Research szerint az ATi piaci részesedése főként a notebook piacon tapasztalható pangásból adódtak. A hordozható számítógépek körében az ATi egyértelműen domináns, több, mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az elemzés szerint a notebook-piac ismét magára talál majd, és az ATi piaci pozíciói is erősödnek majd.

Az ATi képviselői is bizakodnak, ugyanis szerintük az év második részében megjelenő grafikus chipjük révén sikerül némi részesedést visszahódítani az NVIDIA-ról. A vállalat képviselői az elemzőket is meggyőzték: így fordulhatott elő, hogy bár a cég részvényárfolyama csökken és a veszteégek is nőnek, egyes elemzők mégis "strong buy" besorolást adnak az ATi részvényeinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról