:

Szerző: Vörös Péter

2001. május 8. 08:44

A Dell közölte, hogy sikerül elérnie a negyedéves forgalom és nyereség célkitűzéseket, de elbocsátanak 3-4 ezer alkalmazottat

[CNET, EB News]

[CNET, EB News] A Dell hétfőn jelentette, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően fog alakulni a cég első negyedéves forgalma és nyeresége. Ezzel együtt azt is közölte a világ immár legnagyobb PC gyártója, hogy a következő két negyedév alatt mintegy 3-4 ezer alkalmazottól fognak megválni, ez a cég jelenlegi létszámának 10%-át is érintheti. A létszámcsökkentés főleg a texasi alkalmazottakat fogja érinteni.

"Az ipar lassuló növekedése egyrészt megköveteli azt, hogy a Dell csökkentse alkalmazottai számát és lehetővé teszi azt, hogy a vállalat szervezetét racionalizáljuk a sok éves gyors növekedés után", állapította meg a cég, amely könyörtelen költségcsökkentési lépéseket határozott el nemrégiben. Ez utóbbira azért van szükség, mert a cég a piaci részesedés növelése érdekében erős árversenyt indított el a tavalyi év utolsó negyedévében - ez viszont azzal járt, hogy a kieső nyereséget a költségek csökkentésével kell ellensúlyozni, ezért nem érte meglepetésként a mostani hír az elemzőket.

Februárban a Dell 1700 alkalmazott elbocsátását jelentette be, akkor a cég azt mondta, hogy nem várhatók további elbocsátások.

A Hewlett-Packard és a Sun példáját követve a Dellnél is lesznek kötelező szabadságolások a második negyedévben, ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak egy része kötelező és nem fizetett szabadságot lesz kénytelen kivenni.

A cég közleménye ezenkívül arról is tájékoztat, hogy a létszámcsökkentés az összes szervezeti szintet érinti. Az érintett dolgozók jelentős végkielégítésre számíthatnak, ezenkívül a vállalat segítséget nyújt nekik az elhelyezkedésében. Az elbocsátások jelentős része az értékesítési és a marketing divízió összevonásának az eredménye, ezenkívül számos vezetőt is érinteni fog a mostani létszámcsökkentés. A gyártó részlegek egy részét szintén összevonják. Egy hasonló átszervezés eredményeként a Compaq egyesítette a vállalati és az otthoni PC részlegeit.

A múlt pénteken lezárult első pénzügyi negyedévet a hírek szerint a cég a korábbi várakozásoknak megfelelően 8 milliárd $-os forgalommal és részvényenként 17 centes nyereséggel zárt. Az eredmények valamint a második negyedéves várakozások hivatalos közzététele május 17-én lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.