Szerző: Barna József

2001. május 7. 19:49

A XIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Pannon GSM támogatásával virtuálisan is megtekinthető

[Pannon GSM] A Magyar Sajtófotó 2000 közönségének SMS-ben leadott szavazatai alapján a Pannon GSM különdíját a nemzetközi szociofotós Szabó Zoltán nyerte el a befagyott Balaton meghódításáról szóló képsorozatával. A távközlési vállalat idén első alkalommal volt főtámogatója az ötvenezer főt vonzó kiállításnak.


Szabó Zoltán sorozatának egyik darabja

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb hazai kulturális eseménye, a Sajtófotó kiállítás a tervezettnél két héttel később, tegnap zárta kapuit. A látogatók gyakran a Nemzeti Múzeum kertjének kapujáig kígyózó sora egyértelműen jelezte: ok nélkül tartottak érdektelenségtől a szervezők.

"Idén először vált külön a magyar és a világ sajtófotográfiájának éves termését bemutató kiállítás, ráadásul új helyszínre költöztünk" - indokolja az előzetes aggályokat Keleti Éva, a Magyar Fotóriporterek Társaságának elnöke. "A hazai fotozsurnalisztika azonban fantasztikus sikerrel állta a megmérettetést. Minden eddiginél többen, ötvenezren voltak kíváncsiak az elmúlt év képi dokumentumaira - sőt, a kiállítás anyaga idén először a Pannon GSM támogatása révén az interneten is látható volt."

Nem csak statisztikai szempontból volt azonban fordulópont a Sajtófotó 2000. Az, hogy a tárlat a Nemzeti Múzeumban kapott helyet, komoly megtiszteltetés, egyszersmind elismerés. Magyarországon mindig is komoly kultúrája volt a fényképészetnek, szakmai és befogadói szempontból egyaránt.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás évről évre mérföldkőnek számít. Itt összegződnek az új irányzatok, itt derül ki, hol tartanak, merre haladnak a fiatalok. Ugyanakkor nevelő hatása is hihetetlen nagy, a fotóriporterek tudatosan készülnek a kiállításra.

"Ami a közönséget illeti, őket elsődlegesen a történelmiség vonzza a kiállításra: szeretik látni, mi történt az elmúlt évben" - folytatja Keleti Éva. "Mindemellett érdeklődésük kezd bizonyos műértő jelleget ölteni. Idén először szembesültünk azzal, hogy a látogatók vásárolni szeretnének a kiállított képekből. Ez is bizonyítja, hogy a hazai sajtófotográfia jó irányba fejlődik. Elsődleges feladata, a tájékoztatás, a mondanivaló közlése mellett ugyanis elképzelhetetlen emberiesség, érzékenység jellemzi a fiatal magyar fotóriporterek most formálódó munkásságát."

Ez a pillanatok hangulata iránti fogékonyság tükröződött a közönségdíj odaítélésében is. Szintén az idei év újdonsága volt, hogy nem csak a helyszínen lehetett szavazni, hanem a kiállítás kiemelt főtámogatója, a Pannon GSM jóvoltából rövid szöveges üzenetben is leadhatták voksukat a látogatók a nekik leginkább tetsző képre. Mintegy másfél ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A 320 kiállított fénykép mindegyikére érkezett SMS-szavazat, a szabadúszó Szabó Zoltán (33) sorozata, a Zsebexpedíció azonban elsöprő győzelmet aratott. A kiállítás szakmai nagydíját a Népszabadság fiatal fotósa, Gárdi Balázs (26) nyerte el Elnökváltás című kompozíciójával.

A díjazott munkák megtekinthetőek itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról