:

Szerző: Vörös Péter

2001. április 28. 10:11

A TSMC első negyedéves nyeresége közel 61%-kal csökkent az előző negyedévhez képest

[EB News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - TSMC -, mely a világ legnagyobb, csak félvezetőgyártással foglalkozó cége, pénteken bejelentette, hogy az első pénzügyi negyedévben a cég nettó nyeresége 255,2 millió $-ra csökkent, ez 16,6%-os csökkenés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz és 60,8%-os csökkenés az előző negyedévhez képest.

[EB News] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - TSMC -, mely a világ legnagyobb, csak félvezetőgyártással foglalkozó cége, pénteken bejelentette, hogy az első pénzügyi negyedévben a cég nettó nyeresége 255,2 millió $-ra csökkent, ez 16,6%-os csökkenés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz és 60,8%-os csökkenés az előző negyedévhez képest.

A következő időszak sem lesz túl könnyű a vállalat számára, mivel az ügyfelek azzal vannak elfoglalva, hogy elfogadható szintre csökkentsék készleteiket. Morris Chang, a cég elnöke szerint a második negyedév igen nehéz lesz a cég számára, várhatóan 26%-kal csökkenni fog a negyedéves forgalom, a lapka forgalom 30%-kal fog visszaesni, a kapacitáskihasználás pedig 70%-ról 45-50%-ra fog lecsökkenni.

Ezzel együtt a tajvani IC ipar Keresztapjának tekintett Chang megerősítette azt a korábban már hangsúlyozott nézetét, miszerint a félvezető piac közel van a mélyponthoz és a harmadik negyedév már jobb lesz a másodiknál, míg a negyedik negyedév szintén jobb lesz a harmadiknál.

Egyes elemzők szerint Chang túl optimistán látja a helyzetet. Barro Liao, a Prudential Securities Investment egyik helyi elemzője szerint Chang igyekszik erősíteni az emberek önbizalmát azáltal, hogy pozitív képet fest az ipar állapotáról.

Az egyik legkritikusabb terület a telekommunikáció, ahol a készletszintek csökkentése lassabb, mint a PC-k és a fogyasztói IC-k esetében. Elemzők szerint a Santa Clara (Kalifornia) központú Altera (a TSMC 10 legnagyobb vevőinek egyike) szeptember előtt nem fog leadni rendelést a TSMCnek. Az első negyedévben a telekommunikációs eladások tették ki a TSMC forgalmának 31%-át, ez csökkenés az előző negyedéves 34%-hoz képest - a PC terület forgalmának részaránya 31%-ról 32%-ra nőtt. A fogyasztói IC-k forgalmának aránya 19%-ról 16%-ra csökkent, a cég szerint e mögött szezonális tényezők állnak.

A kereslet gyengülése újabb nyomást fog jelenteni a cég áraira és a második negyedévben a működési profit várhatóan 5%-ra fog csökkenni, így a cég nyereséges tud maradni, mondta Chang. Az előző negyedévben a működési profit még 23,4% volt.

Az idén a TSMC már kétszer csökkentette várható idei befektetési kiadásait. Eredetileg 3,8 milliárd $-t szánt a cég beruházásokra, ezt februárban 2,7 milliárd $-ra, majd márciusban 2,2 milliárd $-ra csökkentették.

Földrajzi felbontás szerint a TSMC első negyedéves forgalmának 59%-át tették ki az USA-beli eladások, ez visszaesés az előző negyedéves 67%-hoz képest. (A Japán nélkül vett) Ázsia részaránya 12%-ról 18%-ra nőtt, Európa részaránya 8%-ról 10%-ra emelkedett, míg Japán részaránya 3% maradt.

A 2001-es éves előrejelzéseket hétfőn teszi közzé a tajvani cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.