Szerző: Vörös Péter

2001. április 24. 09:21

A Compaq negyedéves nyeresége valamivel alacsonyabb volt, mint az elemzők lejjebb vitt várakozásai

[Bloomberg, CNET] A PC gyártó óriás első negyedéves nettó nyeresége 200 millió $ (részvényenként 12 cent) volt, ami 1 centtel alacsonyabb, mint a First Call által reprezentált elemzők előrejelzései. Ezzel szemben a cég negyedéves forgalma 9,2 milliárd $ volt, ami magasabb a várt 9,14 milliárd $-nál. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég nettó nyeresége 296 millió $ (részvényenként 17 cent), forgalma pedig 9,5 milliárd $ volt.

[Bloomberg, CNET] A PC gyártó óriás első negyedéves nettó nyeresége 200 millió $ (részvényenként 12 cent) volt, ami 1 centtel alacsonyabb, mint a First Call által reprezentált elemzők előrejelzései. Ezzel szemben a cég negyedéves forgalma 9,2 milliárd $ volt, ami magasabb a várt 9,14 milliárd $-nál. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég nettó nyeresége 296 millió $ (részvényenként 17 cent), forgalma pedig 9,5 milliárd $ volt.

A Compaq egyúttal azt is bejelentette, hogy további 2000 állást szüntet meg az idén, ez a korábbi bejelentésekkel együtt azt jelenti, hogy a cég az idén 7000 alkalmazottól válik meg. Jeff Clarke, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a tervezett elbocsátások nagy részét a vállalati ill. fogyasztói PC divízió jelenleg is tartó egyesítése folytán hajtja végre a Compaq. Az elbocsátások döntő része a jövő hét végére be is lesz fejezve. A további leépítések részét képezik a vállalat öt pontból álló tervének, mely szerint csökkenteni kell a költségeket és a készletszintet, agresszívabb árazási rendszert kell bevezetni, javítani kell a termék innovációt és erősíteni kell a szolgáltatás szervezetet, jelentette be a cég.

A negyedév során a gyenge pont éppen a PC divízió volt: a cég vállalati ill. fogyasztói PC eladásaival foglalkozó részlegének forgalma 4,4 milliárd $ volt (a vállalat összes forgalmának 48%-a), de a divízió 82 millió $-os veszteséget könyvelt el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 4,7 milliárd $-os forgalom mellett 15 millió $-os nyereséget ért el a részleg.

Michael Capellas, a Compaq elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a cég jóval agresszívabb árpolitikát fog folytatni és olyan programok bevezetését tervezik, amelynek révén emelkedni fog a kereslet a vállalat kulcsfontosságú piacain. Capellas azt is elmondta, hogy az egyik olyan terület, ahol újabb lendületre számít a Compaq az a szerverek piaca, itt főként az USA-ban számítanak javulásra.

Capellas közölte, hogy a cég főleg a kis és közepes vállalatoknál igyekszik nagyban növelni piaci részesedését - ez egy olyan piac, ahol a cég jelenleg is nyereséget produkál.

A szolgáltatások a cég első negyedéves bevételeinek 21%-át tették ki, de Capellas szerint a hosszú távú cél az, hogy ez 30%-ra emelkedjen. Ha szükséges, akár akvizíciókon keresztül is erősíteni fogja ezt a területet a Compaq - "ezen a piacon nagyon agresszív kíván lenni a cég", mondta Capellas.

Capellas a második negyedévre kb. 9 milliárd $-os forgalmat vár, ebbe az is beletartozik, hogy a Compaq 300 millió $-ral fogja csökkenteni készletszintjét.

A Compaq március elején jelentett be profitfigyelmeztetést, akkor a cég azt jósolta, hogy az első negyedéves nyereség részvényenként 12-14 cent, míg a forgalom 9-9,2 milliárd $ lesz, ez kb. 4%-os visszaesés a 2000-es szinthez képest. Korábban a cég 9,6 milliárd $-os forgalmat remélt elérni az első negyedévben.

A Compaq ebben a negyedévben adta át globális első helyét a Dellnek a PC eladásokat tekintve. A Compaq globális növekedése e piacon mindössze 0,3% volt és Észak-Amerikában további teret veszített a vállalat. Ezalatt a Dell, agresszív árpolitikájának köszönhetően, 34,3%-kal nőtt világszerte és 30,7%-kal az USA-ban. A PC világpiacon a Dell részesedése a negyedév során 12,8%, míg a Compaqé 12,1% volt. Európában azonban még mindig a Compaq-é az első hely, bár a Dellnek sikerült feljönnie a második helyre az elmúlt év során.

A Compaq kijelentette, hogy a jövőben a szerverek, a tárolási eszközök és a szolgáltatások lesznek cég fő erősségei. A vállalati számítástechnikai csoport (amelyhez tartoznak a szerverek) forgalma enyhe csökkenéssel 2,9 milliárd $ forgalmat ért, a működési profit viszont 132 millió $-ra csökkent az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 262 millió $-hoz képest. A szolgáltatásokból származó forgalom 4%-kal 1,9 milliárd $-ra nőtt, de a csoport működési nyeresége több, mint 19%-kal, 212 millió $-ról 254 millió $-ra nőtt.

A cég a negyedéves jelentését az amerikai tőzsdei zárás után tette közzé, a hétfői napot a cég 0,86$-os (4%-os) csökkenéssel 20,65$-on zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról