Szerző: Vörös Péter

2001. április 23. 02:39

Az Ariba negyedéves eredményei megfelelnek a lejjebb vitt várakozásoknak

[CNET, TechWeb] A B2B (business-to-business / vállalat-vállalat) szoftvereket készítő Ariba második pénzügyi negyedévének eredményei a lejjebb vitt előrejelzéseknek megfelelően alakultak, jelentette be a cég pénteken. A befektetők így is örültek a hírnek és a részvényárfolyam a 0,73$-ral (10,38%-kal) 7,76$-ra emelkedett.

[CNET, TechWeb] A B2B (business-to-business / vállalat-vállalat) szoftvereket készítő Ariba második pénzügyi negyedévének eredményei a lejjebb vitt előrejelzéseknek megfelelően alakultak, jelentette be a cég pénteken. A befektetők így is örültek a hírnek és a részvényárfolyam a 0,73$-ral (10,38%-kal) 7,76$-ra emelkedett.

A negyedéves forgalom 90,7 millió $ volt, ez 126%-os növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért szinthez képest, de alatta maradt a First Call által reprezentált elemzők által várt 109,87 millió $-nak. Az Ariba, amely április 2-án jelentett be profitfigyelmeztetést, negyedéves nettó vesztesége 48,3 millió $ (részvényenként 20 cent) volt, ez megfelel a várakozásoknak.

A hónap elején az Ariba bejelentette, hogy a negyedéves forgalom és a nyereség az előrejelzéseknél gyengébb lesz, a cég elbocsátja alkalmazottai közel harmadát (700 főt) és törlik az Agile Software tervezett megvételét.

Az Ariba beszerzési szoftvereket készít, amelyek segítenek a vállalatoknak automatizálni beszerzéseiket. Ehhez a csomaghoz járultak volna hozzá az Agile akvizíció révén a beszállítói láncolat menedzsment szoftverek - ezek olyan programok, amelyek abban segítenek a vállalatoknak ill. partnereiknek, hogy a gyártási beszállítói láncolat egészében kezeljék a termékeket.

Bob Calderoni, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy az amerikai gazdaság lelassulása és a technológiai kiadások csökkenése a vártnál jóval érzékenyebben érintette a vállalatot. Calderoni szerint a cég most arra összpontosít, hogy javuljon a működési hatékonyság és erősödjön a pénzügyi fegyelem, ettől azt várják az Ariba vezetői, hogy jó pozícióba fog kerülni a vállalat akkor, amikor a gazdaság helyreáll.

Calderoni kijelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedév kb. olyan vagy valamivel gyengébb lesz, mint a második, de ez attól függ, hogy nem lesz nagy változás a számítástechnikai kiadásokban. A cég 105-110 millió $-os forgalom mellett lehetne nyereséges, mondta Calderoni - korábban ezt a szintet 150 millió $ körül becsülte a vállalat, de a költségcsökkentéseknek köszönhetően ezt sikerült lejjebb szállítani. Keith Krach, a cég elnök-vezérigazgatója egyelőre nem közölte azt, hogy mikor sikerül nyereségessé válnia az Aribanak.

E hónapban a cég vetélytársai (az i2 Technologies és a Commerce One) szintén profitfigyelmeztetést tettek közzé, bár egyiküké sem volt olyan nagy mértékű, mint az Aribaé. A Commerce One legutóbbi negyedéve 25,5 millió $-os (részvényenként 11 centes) veszteséggel zárult, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 14 millió $-os (részvényenként 9 centes) veszteséggel - ez a First Call által reprezentált elemzők lejjebb szállított előrejelzéseinek megfelelően alakult. A Commerce One negyedéves forgalma 170,3 millió $ volt, szemben a tavalyi negyedéves 35 millió $-ral és közel az elemzők által várt 170,54 millió $-hoz szinthez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról