:

Szerző: tm

2001. április 20. 21:55

Már az Ericsson is: tizenkétezer fős leépítés várható

[TechNews] Az Ericsson első negyedéves jelentése a várakozásoknak megfelelő veszteségről adott hírt, ugyanakkor a cégcsoport megerősítette, hogy további veszteségekkel számol a második negyedévre is. A mobil hálózati termékeket, mobilkészülékeket gyártó Ericsson adózás előtti vesztesége 487,2 millió dollárra rúg, ami majdnem összhangban áll egyes piaci elemzők 500 millió dolláros becsléseivel. Az első negyedév teljes bevétele 5,5 millió dollár volt, ami 5%-os visszaesést mutat a korábbi év hasonló időszakához képest. Az üzemi árrés ugyanakkor 11%-ról visszazuhant -8%-ra. Januárban a cég még 6-8%-os arányú üzemi árrésnövekedést prognosztizált az idei évre.

ericsson[TechNews] Az Ericsson első negyedéves jelentése a várakozásoknak megfelelő veszteségről adott hírt, ugyanakkor a cégcsoport megerősítette, hogy további veszteségekkel számol a második negyedévre is.

A mobil hálózati termékeket, mobilkészülékeket gyártó Ericsson adózás előtti vesztesége 487,2 millió dollárra rúg, ami majdnem összhangban áll egyes piaci elemzők 500 millió dolláros becsléseivel.

Az első negyedév teljes bevétele 5,5 millió dollár volt, ami 5%-os visszaesést mutat a korábbi év hasonló időszakához képest. Az üzemi árrés ugyanakkor 11%-ról visszazuhant -8%-ra. Januárban a cég még 6-8%-os arányú üzemi árrésnövekedést prognosztizált az idei évre.

A pénteki bejelentés hatására, az Ericsson részvényei 13%-kal 5,94 dollárra estek vissza a stockholmi értéktőzsde reggeli adatai szerint. A mostani volt az ötödik profitfigyelmeztetés, amelyet a gyengélkedő vállalatcsoport egy éven belül adott ki.

Az Ericsson gyászos szerepléséért okolható többek között a mobilkészülékek gyártásával foglalkozó részleg veszteségessége, az egyre éleződő globális árháború, valamint az amerikai piacot súlytó gazdasági recesszió hatására érezhető keresletvisszaesés a cég telekommunikációs termékei, és szolgáltatásai iránt.

A cég mindazonáltal reméli, hogy a fogyasztói piacra szánt termékek gyártásával foglalkozó divíziók még nyereségessé válhatnak az év második felére. Kurt Hellstrom, az Ericsson elnök-vezérigazgatója, a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: talán az év második felére sikerül ismét nyereségessé tenni a mobiltelefon-üzletágat.

Ezt realizálandó, a cég többek között megválni készül 12.000 alkalmazottjától is. A tervezett új elbocsátásokkal, a cég összesen 22.000 dolgozójától válik meg idén, ami több, mint egyötöde a teljes munkaerőnek.

A megszorításoktól remélt éves megtakarítás elérheti a 3,76 millió dollárt, amibe már beleszámolták a szingapúri illetőségű Flextronics céggel, a mobiltelefon-gyártás kihelyezésére (outsourcing) kötött szerződésből befolyó összeget is.

A Sony céggel kötendő, mobiltelefonok gyártására létrehozandó stratégiai szövetségről a cég vezetői egyelőre nem nyilatkoztak. Megjegyzendő, hogy egy ilyen szövetség létrehozása komoly ellenpontot jelentene a Nokia-uralta piacnak.

Ugyanakkor a nagy rivális, a finn Nokia, a vártnál is jobb eredményekről számolhatott be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.