Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 20. 12:31

Meglepően jók a Microsoft negyedéves eredményei

A világ legnagyobb szoftvergyártó vállalata, a Microsoft csütörtökön tette közzé a március 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozó nyereségadatokat.

A vállalat az előző év azonos időszakában elért 2,39 milliárd dolláros nyereségéhez képest 2,5 százalékkal magasabb, 2,5 milliárd dolláros profitot könyvelhetett el. A részvényenkénti 44 centes nyereség 2 centtel meghaladja a First Call/Thompson Financial elemzői által prognosztizált részvényenkénti 42 centes szintet.

A redmondi szoftvergyártó óriásvállalat a negyedév során 6,46 milliárd dollár bevételhez jutott, ami 14 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában realizált 5,66 milliárd dollárnál. Az elemzők átlagosan 6,1 milliárd dolláros forgalomra számítottak, amit a Microsoft túlteljesített.

A kitűnő harmadik negyedéves eredmények hátterében az egyre inkább növekedő Windows 2000 eladások állnak. John Connors pénzügyi igazgazgató szerint a nagyvállalatok közel egy évig csak teszt-jelleggel használták ezt az operációs rendszert, és most kezdik el a tömeges telepítéseket.

Szintén kedvezően befolyásolták az eredményeket a Microsoft számára új nagyvállalati szoftverek, mint az SQL adatbázis és az Exchange e-mail szerver. A nagyvállalati szoftverek eladásai 22 százalékot nőttek az előző évhez képest.

A meglepően jó eredményeknek köszönhetően a Microsoft részvényeinek ára a tőzsdezárás utáni kereskedéskor 4 százalékot emelkedett. Ám a kedvező adatok ellenére a vállalat óvatos előrejelzéseket tett közzé a következő negyedévre vonatkozóan.

Ezek szerint a Microsoft a következő három hónap során 6,3 és 6,5 milliárd dollár közötti bevételre és részvényenkénti 41-42 centes nyereségre számít. Ami az egész pénzügyi évet illeti, a vállalat 28-29 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenkénti 1,90-1,94 dollárps profitra számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról