Szerző: Vörös Péter

2001. április 19. 10:24

Jól sikerült az IBM első negyedéve: a nettó nyereség 15%-kal nőtt

[CNET, EB News]

[CNET, EB News] A világ legnagyobb számítógépgyártójának első negyedéves profitja 1,75 milliárd $ (részvényenként 98 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 1,52 milliárd $-ral (részvényenként 83 centtel). Az eredmény megfelelt az elemzők várakozásainak, a First Call által reprezentált elemzők átlagos előrejelzése ugyanis részvényenként pontosan 98 cent volt. A forgalom 9%-kal 21 milliárd $-ra emelkedett, a tavaly elért 19,3 milliárd $-ral szemben - az elemzők előrejelzése 20,79 milliárd $ volt.

Az eredmények bejelentése a tőzsdei zárást követően történt, a tegnapi tőzsdei napot a cég 6,80$-os (6,82%-os) emelkedéssel 106,50$-on zárta. A részvényárfolyam az idén 30%-kal haladta meg a a Standard & Poor 500-as indexet.

Louis Gerstner, a cég elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a jövőt illetően az IBM sincs jobb helyzetben, mint bárki más a piacon - a jelenlegi gazdasági bizonytalanságok alakulását a Nagy Kék sem tudja jobban előrejelezni, mint a többiek. Gerstner szerint bár a fogyasztói kiadások csökkenése egyértelműen érinti az IBMet is, azonban "az utóbbi idők eredményei alapján a cég azt várja, hogy a legtöbb ellenfelét le fogja hagyni az összes olyan piacon, amelyik az idén bontakozik ki."

Gerstner szerint az olyan nehéz gazdasági körülmények között, mint a mostaniak kedveznek a diverzifikált, szolgáltatás-orientált vállalatoknak. Még egy érdekes megjegyzés Gerstnertől: "az ipar sok szereplője kicsit túlzott várakozásokat fűzött az Internet világhoz az utóbbi években". Ezzel szemben szerinte az IBM a figyelmét a szolgáltatásokra és technológiai áttörésekre, új termékek feltalálására helyezi a hangsúlyt.

Az IBM számára az első negyedévben a rossz hír a PC üzletággal kapcsolatos, amely leszálló ágban van. Az üzletág a negyedév során 58 millió $-os veszteséget realizált. Gerstner szerint az asztali PC üzletág válsága nem ciklikus jellegű, hanem egyértelműen egy telítődő piacról van szó, amely egyre kevésbé meghatározó motorja az IT szektornak. A PC ipar gyengülése ezenkívül érintette a cég winchester ill. kijelző üzletágát is.

Néhány pozitív terület: a Shark tárolási eszközök forgalma 82%-kal nőtt, a Unix-alapú pSeries szerver eladások 33%-kal emelkedtek, a PC-alapú xSeries szerverek forgalma 14%-kal nőtt, míg a z900 mainframeek eladásai 40%-kal emelkedtek.

Az IBM forgalmának 41%-át teszik ki a hardverek, a szolgáltatások részaránya 40%. A szoftverek részesedése 14%, a globális pénzügyeké 4%, a vállalati/egyéb területé 1%. A hardver bevételek 11%-kal nőttek az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a szolgáltatások 12%-kal. A szoftver eladások nem nőttek, míg a globális pénzügyek 2%-kal emelkedtek, a vállalati/egyéb terület forgalma 19%-kal csökkent.

A hardver forgalom 8,5 milliárd $-t tett ki, szemben az előző negyedéves 11,4 milliárd $-ra és az egy évvel korábbi 7,7 milliárd $-ral. Az OEM gyártóknak történő eladások 2,1 milliárd $-t tettek ki, szemben az előző negyedéves 2,4 milliárd $-ral és az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 1,4 milliárd $-ral. A szolgáltatásokból realizált forgalom 8,5 milliárd $ volt, szemben az előző negyedéves 9,2 milliárd $-ral és az egy évvel korábbi 7,6 milliárd $-ral. A szoftver eladások összege 2,9 milliárd $ volt, szemben az előző negyedéves azonos szinttel és az egy évvel korábbi 3,6 milliárd $-ral.

Földrajzilag az IBM első negyedéves forgalmából 9 milliárd $ realizálódott Észak-Amerikában, szemben az előző negyedéves 10,8 milliárd $-ral és az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 8,4 milliárd $-ral. Az Európa/Közel-Kelet/Afrika régióban a forgalom 5,6 milliárd $ volt, szemben az előző negyedéves 7,4 milliárd $-ral és az egy évvel korábbi 5,4 milliárd $-ral. Az Ázsia/Csendes-óceán régió forgalma 4,3 milliárd $ volt, szemben az előző negyedéves 5 milliárd $-ral és az egy évvel korábbi 4 milliárd $-ral.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról