Szerző: tm

2001. április 18. 22:39

Magányos szívek a postaládánkban: már megint egy vírusos love-story

[ZDNet] Antivírus szoftvereket gyártó cégek szerint egy új vírus van terjedőben az európai nagyvállalatok levelezőrendszerei között, amely azzal bolondítja a felhasználókat, hogy képes megtalálni számukra az ideális szerelmi partnert.

[ZDNet] Antivírus szoftvereket gyártó cégek szerint egy új vírus van terjedőben az európai nagyvállalatok levelezőrendszerei között, amely azzal bolondítja a felhasználókat, hogy képes megtalálni számukra az ideális szerelmi partnert.

Szakemberek szerint a magát Matcherként azonosító vírus, bár korántsem olyan erőteljes, mint a tavaly májusban felbukkant I Love You, azért okozhat kellemetlen meglepetéseket, ha világszerte elárasztja a mail-szervereket.

Eric Chein, a Symantec antivírus részlegének vezetője elmondta, hogy a kártevő rendelkezik egy időzítővel, ami folyamatosan leveleket küldözget mindenkinek, aki szerepel a fertőzött gép címlistáján. Chein elmondása alapján a Symantec eddig közel 30 bejelentést kapott üzleti felhasználóktól a vírus felbukkanásáról.

A brit Sophos szintén beszámolhat vagy egy tucat észlelésről, ráadásul egy francia cégnek még a levelezőrendszerét is le kellett zárnia a vírus miatt. Graham Cluley, a Sophos vezető szakembere szerint ugyan nem várható tömeges méretű fertőzés, de az eset mindenképpen figyelmeztető erejű.

A csak Windows felhasználókat támadó vírus csatolt file-ként érkezik elektronikus levélben, amelynek a tárgya: Matcher. A behatoló úgy próbálja feltüntetni magát, mint az ideális szerelmi partner megtalálására készült program, az üzenet pedig így szól:

Want to find you love mates!!! Try this is cool... Looks and Attitude Maching to opposite sex.

A vírus nem rongálja meg a fertőzött számítógépet, kifejezetten arra tervezték, hogy minél gyorsabban terjedhessen. Az eredetileg Visual Basicben írott futtatható file rendszeres időközönként elküldi magát az áldozat címjegyzékében található címekre. Jellemző még, hogy rendszerindításkor, DOS módban a következő üzenet villan fel a képernyőn:

From: Bugger.

Cluely reméli, hogy a felhasználók többségét nem sikerül átejtenie a zavaros tartalmú levélnek, és mivel nem hasonlít egyetlen hagyományos üzenethez sem, talán nem terjed túl gyorsan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról