:

Szerző: tm

2001. április 14. 16:54

Az NEC üzleti felhasználóknak kínál Transmeta chipes notebook gépeket

transmeta [TechNews] Bár a hírt hivatalosan sem a Transmeta, sem az NEC nem kívánta kommentálni, a japán céghez közeli források szerint az NEC jövő hétfőn mutatja be két új Versa modelljét, amelyek a Transmeta Crusoe TM 5600 processzorára épülnek.

Bár korábban a Sony már próbálkozott Transmeta-alapú Vaio termékekkel az észak-amerikai piacon, mégis a NEC új modelljei jelenthetik a chipgyártó első győzelmét az üzleti felhasználók piacán. A Transmeta nemrég a Fujival is megállapodást kötött, de a szerződésben megállapított 12.000 darab hordozható számítógépet a cég csak Japánban kívánja értékesíteni.

Választásával az NEC egy régi tradíciót tört meg, hiszen az Egyesült Államokban a gyártók csak vonakodva dobnak piacra nem Intel alapú személyi számítógépeket, különösen a hordozható gépek szegmensében.

Az új NEC modellek könnyű, vékony kivitelű tokozással, a TM 5600 600MHz-es processzorral, 14" kijelzővel, 128MB memóriával és 20GB tárolási kapacítással körülbelül 2.299$-os kezdőáron kaphatók majd.

A két új NEC modell nem szűkölködik technikai huszárvágásokban sem. A Versa DayLite például fényvisszaverő képességű megjelenítővel rendelkezik, ami nem igényel belső fényforrást, és kimondottan szabad ég alatti használatra tervezték.

Mindkét modellt lithium ion polimeres akkumulátorral szállítják, ami a hagyományis lithium ionosnál vékonyabb, laposabb kialakítást tesz lehetővé - így az alkatrészt a kijelző mögött helyezték el. A duál erőforrásos rendszer részeként hagyományos lithium ionos akkumulátor is tartozik a csomaghoz.

A Transmeta nem az egyedüli gyártó, amely a a hordozható gépek piacára kacsintgat. Az AMD már megkezdte mobil Athlon processzorainak szállítását a PC gyártóknak - az aktuálsi negyedév végére már várható az ezekre épülő notebookok megjelenése.

Mike Feibus, a Mercury Research vezető elemzője mégsem hiszi, hogy az új modellek elárasztják majd az üzleti felhasználók piacát, legalábbis még nem. Az Intel piaci pozíciója erősödött az utóbbi hat vagy kilenc hónap alapján, ami nem azt jelenti ugyan, hogy az AMD és a Transmeta nem lehetnek sikeresek, de nem várható jelentős változás.

Az IBM és a Compaq már kiértékelték a Transmetát, de egyik gyártó sem tervez Crusoe-ra épülő notebookot piacra dobni. Az IBM szerint a Transmeta energiatakarékossága egymagában nem elég meggyőző érv ahhoz, hogy felcseréljék vele az Intel termékekre épülő vonalat. A kék óriás nemrég eltörölte a Crusoe-alapú ThinkPad 240 mini-notebook számítógépének tervezetét.

A PC gyártók vonakodása ellenére, a Transmeta idén akár 1 millió darab chipet is értékesíthet. A Mercury Research adatai szerint tavaly ez a szám még csak 150.000 volt. Becslések szerint az idei első negyedévben a Transmeta már legalább ennyit leszállított különböző gyártóknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.