Szerző: Vörös Péter

2001. április 8. 20:09

Az Infineon szerint nő a memóriák iránti kereslet

A német Infineon Technologies (a Siemens félvezető részlege) szerint nő a memória chipek iránti kereslet, amely akár az iparág helyreállását is előrejelezheti. Ulrich Schumacher, a cég elnök-vezérigazgatója a részvényeseknek tartott beszédében kiemelte, hogy a vállalat jeleket lát arra, hogy a DRAM chipek iránti kereslet nő, ezzel együtt nőnek az árak is, bár a mostani kezdeti trend fenntarthatósága egyelőre nem látható előre.

A német Infineon Technologies (a Siemens félvezető részlege) szerint nő a memória chipek iránti kereslet, amely akár az iparág helyreállását is előrejelezheti. Ulrich Schumacher, a cég elnök-vezérigazgatója a részvényeseknek tartott beszédében kiemelte, hogy a vállalat jeleket lát arra, hogy a DRAM chipek iránti kereslet nő, ezzel együtt nőnek az árak is, bár "a mostani kezdeti trend fenntarthatósága egyelőre nem látható előre".

Tavaly az Infineon forgalmának 50%-át, üzemi profitjának 80%-át adták a DRAM chipek. Rövid távon döntő fontosságú a cég számára a DRAM chip-ek ára, mondta Theo Kitz, a Merck Finck egyik elemzője.

Az Infineon 71%-os tulajdonosa a Siemens, a cég tőzsdei bevezetése tavaly márciusban volt és múlt héten tartotta a cég első általános részvénytársasági közgyűlését. A cég megerősítette azt, hogy figyelmét a telekommunikációs berendezésekben és az autókban használatos chip-ekre fogja helyezni. Bár a cég célja a kétszámjegyű forgalom növekedés és akár 20%-os üzemi haszonrés e területeken, ezzel együtt a cég idei teljes profitja alacsonyabb lesz a tavalyi szintnél.

Elemzők szerint a cég működési nyeresége 479 millió $-ra fog csökkenni a szeptemberben véget érő pénzügyi évben a tavalyi 1,5 milliárd $-ról és a forgalom 6,6 milliárd $-ról 6 milliárd $-ra csökken. Schumacher a Handelsblatt-nak adott interjújában elismerte, hogy ezek az előrejelzések realisztikusak.

A második negyedévben a memóriachip részleg veszteséges volt, mondta Schumacher. Az első negyedéves memória chip nyereség 59 millió $ volt, kb. fele az egy évvel korábbi hasonló időszak nyereségének. A negyedik negyedévben a részleg 654 millió $-os nyereséget ért el. A legutóbbi időszakban a memóriachip piaci árak az Infineon termelési költsége alá süllyedtek. Peter Fischl, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint az idén az Infineon 630 millió $-ral csökkenti költségeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról