Szerző: mz

2001. április 5. 18:47

A Microsoft Cambridge-i laboratóriumának kutatói egy mobiltelefonba épített webszervert mutattak be

[CNet] A Microsoft Cambridge-i laboratóriumának kutatói egy aprócska webkiszolgálót nyomorítottak be egy Smart kártyára, amit aztán egy GSM rendszerű mobiltelefon fogadott be - ezen futott a kiszolgáló.

A kutatók állítólag nemcsak jópofa szórakozásként játszadoztak a művelettel, hanem eredményüket egy olcsó, internetes fizetési eljárás kezdeteként tekintik.

A Microsoft Smart Card rendszerére épülő apró kiszolgáló, mely a WebCamSIM névre hallgat, lehetővé teszi, hogy a GSM telefon - a többi webkiszolgálóhoz hasonlóan - szöveges tartalommal szolgáljon ki más számítógépeket. Az üzenetek SMS-ben kerülnek továbbításra, áthaladnak egy SMS átjárón, mely a számítógépek számára is használható formátumba alakítja őket, majd így landolnak a fogadó félnél. A fejlesztők szerint a fenti átviteli módszernél lehetőség nyílik a GSM hálózatok biztonsági és titkosítási szolgáltatásainak használatára, így olcsón és könnyedén használhatjuk akár fizetésre is a telefonokat. Ettől függetlenül persze az apró kiszolgáló egyéb célokra is használható, amire minden bizonnyal láthatunk még ötleteket.

A Microsoft kutatói a SIM - subscriber identity module - HTTP kiszolgálót egyszerű üzenetek küldésére és fogadására használták. A SIM kártyán található egy digitális kulcs, melyhez egy jelszó is tartozik. Ezt a kulcsot használhatják az ügyfelek arra, hogy internetes műveleteiket megerősítsék. A rosszakaratú tolvajnak ezek után nem elég megszereznie, kikódolnia a felhasználó telefonját, de az azonosító kulcsot is meg kell szereznie, vagy ki kell találnia.

Elemzők szerint a különböző mobil és internetes rendeléseknél, fizetéseknél a felhasználók meggyőzésében alapvető fontosságú a biztonság. A harmadik generációs, avagy UMTS hálózatok már rendelkezni fognak azzal a sávszélességgel, mely lehetővé teszi a mobil vásárlásokat, pénzügyi műveleteket, a fő kérdés a biztonság, megbízhatóság lesz.

A Microsoft módszerénél biztonsági szempontból az SMS átjáró és maga a GSM szolgáltató jelenléte lehet problémás, illetve a GSM rendszerek mindössze 40 bites kulcsa is gyengének bizonyulhat. Az UMTS telefonok már 128 bites kulcsokat fognak használni, ami talán már elegendő lesz egy teljesen megbízható rendszer megteremtéséhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról