Szerző: Vörös Péter

2001. április 4. 11:14

A Solectron újabb elbocsátásokat jelentette be, a cég bezárja egyik amerikai gyárát

A Solectron, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója (contract electronics manufacturer - CEM), ezúttal egy Georgia állambeli gyárat zár be a gyenge kereslet miatt, egyúttal 1,075 alkalmazottól válnak meg, ez a cég globális állományának 1,5%-a. Összesen 750 főállású és 325 átmeneti alkalmazott elbocsátásáról van szó. Az alkalmazottak egy részének felajánlják azt, hogy másik Solectron gyárban dolgozzanak, feltéve, ha a kereslet ezt szükségessé teszi. Márciusban a Solectron 8.200 alkalmazottól vált meg.

Michael Zimm, a Goldman Sachs egyik elemzője szerint visszatérő jelenséggel állunk szemben a technológiai szektort illetően: a magasabb költségű (pl. amerikai és nyugat-európai) gyárakat bezárják és alacsonyabb költségű helyekre költöznek át.

Az ügyfelektől (pl. Cisco Systems, Nortel Networks és IBM) származó megrendelések jelentősen lassultak az elmúlt hetekben a Solectron-nál. Általánosságban azonban az outsourcing szerepe nő, mivel egyre több cég összpontosít a fejlesztésre és az értékesítésre, a gyártást kiadva az olyan CEM vállalatoknak, mint a Solectron, a Celestica és a Flextronics.

Zimm szerint a Celestica és a Flextronics is hamarosan elbocsátásokat fog bejelenteni.

A Solectron olyan eszközöket gyárt, mint pl. számítógépek és mobiltelefonok, amelyeket azért tudja olcsóbban gyártani, mivel kizárólag a gyártásra összpontosítanak és az alkatrészeket nagy tömegben vásárolják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról