Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 2. 14:24

A Sony májusra halasztotta az eVilla internetböngésző készülék kereskedelmi megjelenését

A Sony áprilisról májusra halasztotta el eVilla névre keresztelt internetböngésző készülékének kereskedelmi bevezetését. Az eVilla a januári Consumer Electronics Show rendezvényen debütált a nagyközönség előtt.

A Sony áprilisról májusra halasztotta el eVilla névre keresztelt internetböngésző készülékének kereskedelmi bevezetését. Az eVilla a januári Consumer Electronics Show rendezvényen debütált a nagyközönség előtt.

A Sony neve egyértelműen nagy előny a vásárlók kegyeiért folytatott harcban, hiszen a számítógéppel nem rendelkező háztartásokban valószínű ismeretlen a a hasonló eszközöket is gyártó Gateway vagy Compaq neve.

A Sony azért halasztotta el a kereskedelmi megjelenést, mert új képességekkel szeretné felruházni a készüléket. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mik lesznek ezek a képességek, legfőképp azért, mert az eVilla marketing menedzsere szerint semmit sem változattak a gép fő részegységein.

A gép az internet elérésén kívül afféle hálózati szórakoztató központként is használható, ugyanis a Sony nagy hangsúlyt helyezett az audio-lejátszó képességekre és külső hangszóró is csatlakoztatható a készülékhez.

Az eVilla érdekessége, hogy 15" képátlójú kijelzője portré-formában helyezkedik el, azaz a magassága nagyobb szélességénél (tulajdonképpen egy 90 fokban elfordított monitor). Ettől az egység kicsit furcsa kinézetet kap, viszont weboldalak megjelenítésére a Sony tervezői szerint ez a kialakítás sokkal megfelelőbb.

Az eVilla-ban nincsen merevlemez, viszont megtalálható benne egy Memory Stick olvasó és két USB csatlakozó, amelyre nyomtatót és külső adathordozót (pl. Zip drive-ot) lehet illeszteni. A készülék Ethernet porttal is rendelkezik, de a szélessávú csatlakoztathatóság lehetőségei még kidolgozás alatt vannak.

A Sony eVilla-val a Memory Stick kártyákra letöltött zenéket csak az adott gépen élvezhetjük. Ez kétségtelenül megakadályozza a szerzői jogok megsértését, de lehetetlenné teszi a lementett zenék meghallgatását egy másik Sony termékben is, mint amilyen a Memory Stick Walkman mp3 játszó.

Az eVilla nem csak külsejében újít, hanem belső felépítését tekintve is egyedülálló, ugyanis a gépben nem valamelyik Microsoft operációs rendszer vagy Linux található, hanem a Be által speciálisan internetböngésző készülékekhez készített BeIA.

Az eVilla május elsején jelenik meg az üzletek polcain, de a Sony weboldalán már április utolsó hetében meg lehet rendelni a készüléket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról