:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 12:00

Milyen erősségű PC-re lesz szükség a Windows XP/Whistler futtatásához?

A Microsoft hivatalosan hétfőn tette közzé a Windows XP második béta változatát, a preview verzió 19,95$-ért kapható. De milyen az elvárt ill. ideális konfiguráció az új op rendszer futtatásához? Nos, a Microsoft Web-helyén minimum 300 MHz-es Pentium II-es processzort és 128 MB RAM-ot javasolnak, szemben a Windows 2000-hez minimumként ajánlott 133 MHz-es processzorral és 64 MB RAM-mal.

Ezek a minimális konfigurációk, a Windows 2000, mint minden fejlettebb op rendszer imádja a minél több memóriát, mi minimum 128 MB RAM-ot ajánlunk a Windows 2K-hoz, de igazán szépen 256 MB RAM-mal ill. afölött muzsikál és min. 300 MHz-es Celeron-nal. Ehhez képest feltételezzük, hogy a Windows XP második béta változata igazán szintén minimum 128 MB RAM-nál érzi jól magát és min. 300 MHz-es PII/Celeron processzornál. (A kernel azonos a W2K-vel, a szoftver futtatás szempontjából fontos részek szintén azonosak - igazából csak kozmetikai jellegűek a változtatások a működés szempontjából a W2K-hez képest.) .

Manapság, főleg a memória árak drasztikus csökkenésének eredményeként számos PC-nél standard a 128 MB RAM, de a korábban vett gépeknél sajnos inkább a 32 ill. 64 MB volt a standard, itt memóriabővítésre lesz szükség. Mi több, a még régebbi gépeknél várhatóan teljes gépcserére lesz szükség a Windows XP futtatásához.

Elemzők szerint a Windows XP végleges változatának megjelenéséig még változhatnak a rendszerkövetelmények - de valószínűleg felfelé és nem lefelé.

A Metafacts piackutató cég szerint az USA-ban az asztali PC-k 58%-ban és a notebook-ok 60%-ában van 64 MB RAM. 128 MB RAM mindössze az asztali PC-k 21 ill. a laptop-ok 19%-kában található.

A Microsoft szerint a Windows XP az 1998. utáni hardverekre szánt op rendszer. A gond csak az, hogy a cég rendre alábecsüli a rendszerkövetelményeket új operációs rendszereinél. A tavalyi Windows 2000 bevezetés alkalmával a cég ajánlásai szerint minimális hardver upgrade lett volna csak szükség - ezzel szemben a tényleges használathoz jelentős mennyiségű memória upgrade-re és igen sok helyen teljes PC cserére volt szükség a Windows 95, 98 ill. NT-től történt áttéréshez.

Természetesen a rendszerkövetelmények alacsonyra történő beállításával a cég a befektetők felé szeretne jó arcot mutatni: így a potenciális upgrade bázis sokkal jelentősebb, mint az ténylegesen lenne, ami azt jelenti, hogy potenciálisan több Windows XP-t lehet majd eladni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.