Szerző: Bőle György

2000. március 29. 20:31

Az Intel 0.18 mikronos technológiával készült új Celeron™ processzorokat mutatott be

600 és 566 MHz-es processzorok kedvező áron FC-PGA tokozásban; pár hónapon belül a többi órajelű változat is piacra kerül - ez olvasható az Intel Press Room mai bejelentésének szalagcímében

"600 és 566 MHz-es processzorok kedvező áron FC-PGA tokozásban; pár hónapon belül a többi órajelű változat is piacra kerül" - ez olvasható az Intel Press Room mai bejelentésének szalagcímében

SANTA CLARA, Kalifornia, 2000. március 29. - Az Intel Corporation ma bemutatta a korszerű 0,18 mikronos technológiával készült új IntelŽ Celeron™ processzorokat, amelyek nagyobb sebességet nyújtanak a felhasználóknak, emellett nagyobb volumenű gyártást és összességében alacsonyabb gyártási költséget biztosítanak a cég számára. A 600 és 566 MHz-es új Intel Celeron processzorok az Intel eddigi leggyorsabb processzorai 1000 dollár alatti PC-khez.
"Az Intel folyamatosan növeli a sebességet az olcsó PC-k piacán" - mondta Pat Gelsinger, az Intel asztali termékekkel foglalkozó csoportjának alelnöke és igazgatója. "Az idei év első hetében már bevezettünk egy új Celeron processzort, amelyet most 0,18 mikronos technológiával készült gyorsabb változatokkal egészítünk ki. A Celeron processzorcsalád újabb tagjait június előtt kívánjuk piacra dobni, hogy tovább erősítsük az olcsó PC-k piaci szegmensében elért pozícióinkat."

Az Intel Celeron processzor - amely a PentiumŽ III processzorcsalád után a második legkelendőbb PC-processzor - remek lehetőséget kínál a felhasználóknak ahhoz, hogy 1000 dollár alatti áron jussanak fel az internetre.

Termékjellemzők: Az új Intel Celeron processzorok az "Internet Streaming SIMD extensions" néven ismert fejlett processzorutasításokat tartalmazzák, amelyek a gyorsabb CPU-sebességgel együtt jelentős teljesítménynövekedést eredményeznek a korábbi változatokhoz képest. Az új processzorok az Intel kedvező árú FC-PGA (flip-chip pin grid array) tokozásában kaphatók, és ezúttal is 128 KB chipen szerelt cache-t és 66 MHz-es rendszerbuszt tartalmaznak.

Ár és kínálat: Az Intel Celeron processzorok nagy mennyiségben jelenleg 600, 566, 533, 500 és 466 MHz-es változatokban kaphatók. A 600 és 566 MHz-es Intel Celeron processzorok egységára 1000 darabos tételben 181, illetve 167 dollár.
A világ legnagyobb chipgyártójának számító Intel a személyi számítógépek, hálózati és kommunikációs termékek gyártásában is vezető szerepet tölt be. További információk az Intelről, és a bejelentésről a www.intel.hu/pressroom címen találhatók.

A sajtóanyagot az Mmd Communications biztosította számunkra.

Végezetül egy kis HWSW comment: talán ez az első Intel termék a Celeron 300A (hungarian standard 450) kijövetele óta, amely igencsak felcsigázott.
Valahogy mindig is úgy éreztem, hogy az Intel túlságosan a drágább, felső kategóriás processzorokra koncentrál, aminek az AMD hatalmas előretörése lett az eredménye az olcsóbb, 1000 dollár alatti PC-k piacán. Nem is beszélve arról, hogy időközben az AMD -a sikeres Athlon széria révén- Intel által "uralt" területeken is megvetette a lábát. Azon a véleményen vagyok, hogy a piacvesztés egyik legmeghatározóbb oka az, hogy a "mostohagyermekként" kezelt Celeront az Intel mindig is egy szükséges kényszermegoldásnak, saját maga által generált konkurenciának tekintette.
Viszont az FC-PGA tokozású Celeron 0.18 mikronos csíkszélességgel határozottan jól hangzik. A hatékony hűtést biztosító tokozás, illetve a 0.18 mikron és a gyors, a processzor órajelén futó 128KB L2 cache igen jó biztosíték arra, hogy a gamerek és az overclockerek (esetleg 8.5/9*100MHz!) körében nagyon nagy sikere legyen a chipnek. A két új Celeron árfekvése ugyan még nem az igazi (~43-48e Forint), de a nagy konkurens AMD Spitfire kijövetelével biztosan esni fog az áruk, már csak azért is mert az előzetes hírek szerint a Spitfire sokkal olcsóbb lesz (22-26e Forint).
Zárásként csak egy kérdés maradt: FC-PGA Celeron (annak minden előbbiekben felsorolt előnyével), vagy AMD Spitfire 200MHz-es busszal (DDR), de csak 64KB-os L2 cache-sel?
Mindenesetre az Anandtech-en publikált első tesztek nem olyan meggyőzőek, mert a 66MHz-es buszsebességet nagyon nehezményezték...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról