:

Szerző: mz

2001. február 22. 19:11

Nem jogellenes a kábeltévék azon gyakorlata, hogy csomagokban kínálják a műsorokat

Sokan és sokfelé zúgolódtak amiatt, hogy hazánkban - és a jelek szerint külföldön is - a kábeltévés szolgáltatók nem kínálták megvásárlásra a tévécsatornákat egyedileg, csak csomagban.

A szolgáltatók ezzel gyakorlatilag árukapcsolást követnek, ami viszont jogellenes. Az árukapcsolás jogilag teljesen igénytelenül és pontatlanul meghatározva azt jelenti, hogy a vásárló csak akkor vásárolhat meg egy árucikket vagy szolgáltatást, ha másik árucikket vagy szolgáltatást is megfizet, és nincs módja arra, külön is megvásárolja a kérdéses terméket.

A TV adók esetében pontosan ez a helyzet, és úgy tűnik, néhányan valódi lépésekre is elszánták magukat, s panaszuk a hatóságokig is elért. A Gazdasági Versenyhivatal határozata Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. média- és sajtókapcsolati managere jóvoltából jutott el hozzánk.

A GVH azonos tárgyban, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást az Antenna Hungária, az UPC Magyarország Kft. és a MATÁV Kábel TV ellen. A kifogás tárgya az volt, hogy nevezett szolgáltatók programcsomagokban kínálják a kábeltelevíziós műsorokat nem pedig csatornánként, vagyis árujuk a programcsomag és nem az egyes csatornák külön-külön.

A GVH versenytanácsa tárgyalás mellőzésével bírálta el az ügyeket, megszüntetve az eljárást mindhárom fenti szolgáltató ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis ez a probléma műszakilag (átalakítással) ugyan megoldható, ennek a fogyasztókra eső költségvonzata miatt azonban az átalakítás elmaradása nem jogellenes. Döntésének meghozatalakor a Versenytanács tekintettel volt a nemzetközi gyakorlatra is; a szolgáltatók más országokban is programcsomagok által szolgáltatnak.

Budapest, 2001. Február 20.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.