:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 21. 07:24

A Lucent Technologies bejelentette, hogy Agere részlege jelentős működési veszteséggel zárta a második pénzügyi negyedévét

[Bloomberg] Az Agere Systems a Lucent leggyorsabban növekvő üzletága volt az utóbbi években, de most az derült ki, hogy a március 31-én véget érő második negyedévet a cég alacsonyabb forgalommal fogja befejezni, mint az első pénzügyi negyedévet. Az Agere a telekommunikációs berendezésekben használatos félvezetőket gyárt valamint üvegszálas hálózati eszközökhöz komponenseket.

A forgalomcsökkenés éppen egy olyan időszakban következik be, amikor a cég készül a tőzsdei bevezetésre (IPO), amitől közel 7 milliárd $-t remélnek - ezzel a második legnagyobb IPO lenne az amerikai tőzsdék történetében. Az ilyenkor jövő minden rossz hír csak elbizonytalanítja a befektetőket, akik amúgy sem voltak túl optimisták IPO témakörben az utóbbi hónapokban.

Bill Burt, az Eaton Vance Management egyik elemzője szerint az Agere ügyfelei ciklikusan növekvő cégek - és most éppen nem jó idők járnak rájuk. Az Agere az amerikai Tőzsdefelügyeletnek szóló jelentésében kiemelte azt, hogy a cég gyengülő keresletet tapasztal termékei iránt számos vevője, pl. a Lucent, a Nortel Networks és a Motorola részéről. Az ügyfelek részben eltolták vagy el is törölték megrendeléseiket, hivatkozva saját piacaik gyengeségére.

A december 31-én végződő negyedévet a cég 1,36 milliárd $-os forgalommal zárta, szemben a szeptember 30-án végződő negyedévben elért 1,49 milliárd $-ral. Az optoelektronikai bevétel 393 millió $-ról 424 millió $-ra nőtt, a félvezetők forgalma 1,09 milliárd $-ról 938 millió $-ra csökkent. A bruttó profit ugyanebben az időszakban 715 millió $-ról 574 millió $-ra csökkent, így a bruttó haszonrés 48%-ról 42,1%-ra csökkent (azért még így sem kifejezetten lesajnálandó eredmény). Az Agere december 31-én véget ért negyedévben 3 millió $-os üzemi veszteséget ért el, a következő negyedévben pedig még jelentősebb üzemi veszteség várható. A cég azt is elmondta, hogy várhatóan a készletek is emelkedni fognak a második pénzügyi negyedévben, mivel számos terméknek kitolódott a szállítási határideje.

Az IPO 370,3 millió Agere részvényre fog kiterjedni és jelenleg 16-19$-ra becsülik a reálisan elérhető bevezetési árat, szemben a 15-20$-os értékkel, amelyet a hivatalos regisztrációkor becsültek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.