:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 13. 08:29

Vegyes kihatású döntés a Napster-ügyben

[CNET, TechWeb] A fellebbviteli bíróság tegnapi döntésének értelmében egyelőre továbbra is törvényes a zenei csereberélő site/program működése, de akár több millió $-os kártérítésekre is ítélhetik a szolgáltatót az ügy további fázisaiban. A háromtagú fellebbviteli bíróság tegnap úgy döntött, hogy az alsóbb szint bíróság ítéletéhez hasonlóan nem állítja le azonnal a Napster ingyenes zenei csereberélő szolgáltatását. A döntést mindenesetre visszaküldték az alacsonyabb szintű bírósághoz, hogy az egy szűkebb körű ideiglenes tiltó intézkedést hozzon. A bírók figyelmeztették a Napster-t arra, hogy nagy összegű kártérítésekre van kilátás, ami ahhoz vezethet, hogy meg kell változtatnia működési modelljét.

Az ellentmondásos technológia végleges sorsát az döntheti majd el, hogy egyáltalán lehetséges-e a fájl csereberélő szoftverek labirintus-szerű hálózatait hatékonyan megrendszabályozni. A fellebbviteli bíróság tegnapi döntési arra kötelezte a Napster-t, hogy megrendszabályozza a hálózatát a rendszer keretein belül. Amint az vártható (és ahogy az a múltban történt) a Napster valószínűleg azzal fog érvelni, hogy technológiai szempontból lehetetlen végrehajtani az ilyesfajta megrendszabályozást. A Napster ténylegesen nem férhet hozzá tagjainak számítógépeihez, hatásköre a szolgáltatással kapcsolatban limitált.

A zenei ipart képviselő Recording Industry Association of America (RIAA) szervezet egyértelmű győzelemnek tekintette a hétfői döntést. A fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy az ideiglenes tiltó intézkedésre feltétlenül szükség van. Az összes érintett jogi kérdésben a RIAA javára döntött a fellebbviteli bíróság.

David Boies, a Napster ügyvédje szerint az azonnali leállás veszélye nem fenyeget, ilyen döntésre csak az alacsonyabb szintű bíróság erre vonatkozó ítélete után lehet számítani. Hank Barry, a Napster elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég továbbra is a jelenlegi jogi úton fog járni. Barry szerint a Napster felhasználói nem hágják át a copyright törvényeket és minden jogi utat be fognak járni annak érdekében, hogy a szolgáltatás továbbra is működjön. Mihelyt egy második tiltó intézkedés megszületik, a cég annak korlátjai között kívánja fenntartani szolgáltatását világszerte 51 millió tagjának.

Mindenesetre egy újabb tiltó intézkedés konkrét előadókra ill. dalokra fog vonatkozni - ezt a RIAA sikerként könyvelheti el. Azonban a Napster felhasználók túljárhatnak a RIAA eszén, pl. úgy, hogy átnevezik vagy hibásan betűzik azokat - márpedig csak a RIAA által meghatározott dalok (egyelőre előreláthatólag 12 ezer dal) forgalmazása lenne letiltva ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.