:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 6. 18:39

A világ vezető félvezetőgyártója, a TSMC megduplázta éves bevételét, de az idei első negyedévben gyengébb eredményekre számít

A számítógépek és kommunikációs eszközök iránti kereslet csökkenése miatt a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyenge első negyedéves eredményekre számít, annak ellenére, hogy az előző év negyedik negyedévét rekorderedménnyel zárta.

Az október és december közötti időszakban a TSMC profitja 21,5 milliárd tajvani dollár (662 millió amerikai dollár) volt, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 159 százalékos növekedést jelent. A TSMC gyártósorai szinte 100 százalékos kihasználtsággal üzemeltek.

Az előrejelzéseket tekinte a tajvani vállalat igen óvatosan fogalmazott, a jelentés szerint a PC-k és kommunikációs termékek iránti igények jelentős csökkenése miatt az első negyedéves eredmény messze a várakozások alatt marad majd. A TSMC képviselői szerint a gyártósorok 70 százalékos kihasználtsággal fognak működni.

"A TSMC számításai szerint a mélypont március-április körül várható, utána javul a helyzet" - mondta a vállalat elnöke a befektetőkhöz intézett beszédében.

A 2000-es évben a TSMC nyeresége több, mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. 1999-ben a TSMC profitja 756 millió amerikai dollár volt, 2000-re ez 2 milliárd dollárra nőtt. A vállalat forgalma 2,3 milliárd dollárról 5,1 milliárd dollárra nőtt egy év alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.