Szerző: xtr

2001. február 5. 19:46

Dr Rom 172 Wattos Peltier hűtése

Egy magát Dr Rom-nak nevező úr, egy 172 Wattos (mellesleg felénk ezt hívják 300W-osnak, mert az elektromos teljesítménye 300W) peltierrel hűtötte le -5oC-ra Thunderbird processzorának magját. Ez a hőmérséklet természetesen teljes terhelésnél értendő, ám, hogy pontosan hol mérte azt nem tudni. A peltieren vízhűtés, azon aktív hűtés (ventillátorok), így a víz szobahőmérsékletű maradhatott.
Összefoglalva: 172W hűtőteljesítmény ellen, közel 80W hő (ennyi hőt termelhetett a proci), és mégis 30 fokos hőmérsékletkülönbséget idézett elő a peltier. Persze ez a véglet, mert ez a legnagyobb peltier, nagyon sok áramot fogyaszt, rengeteg hőt termel. Kisebb peltierrel, teljes terhelés esetén, max 10-20oC hőmérséklet különbséget lehet előidézni.

A módszerről egy rövid kis "napló" olvasható itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról