:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 5. 13:50

A globális félvezetőpiac rekordévet zárt 2000-ben

A Semiconductor Industry Association (SIA) mai bejelentése szerint 2000 decemberben a félvezetőeladások 17,9 milliárd dollárt értek el, az egész éves szint pedig meghaladta a 204 milliárd dollárt, ezzel új ipari rekordot állítva fel.

A Semiconductor Industry Association (SIA) mai bejelentése szerint 2000 decemberben a félvezetőeladások 17,9 milliárd dollárt értek el, az egész éves szint pedig meghaladta a 204 milliárd dollárt, ezzel új ipari rekordot állítva fel.

A decemberi 17,9 milliár dolláros szint 2,1 százalékkal alacsonyabb a novemberi adatnál, ami összhangban áll a megszokott év végi tendenciákkal. 1999 decemberéhez képest az eladások 21,6 százalékot növekedtek.

A mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek és más kézieszközök iránti magas kereslet miatt a flash memóriák eladásai 133,2 százalékot növekedtek az előző évhez képest és 10,6 milliárd dollárt értek el. A PLD ármakörök értékesítése 88,2 százalékkal volt magasabb az előző éves szintnél, és 5,5 milliárd dollár forgalmat bonyolított.

Az optoelektronikai piac - ami magába foglalja a lézer berendezéseket és képfelismerő eszközöket éves szinten 69,7 százalékkal 9,8 milliárd dollárra bővült.

A félvezetőipar vezető termékei tavaly is a DRAM áramkörök és a processzorok voltak. A DRAM eladások éves szinten 39,5 százalékkal növekedtek és 28,9 milliár dolláros szintet értek el. A processzorok értékesítéséből származó 31,9 milliárd dolláros forgalom 17,2 százalékkal haladta meg a előző éves szintet.

A leggyorsabban bővülő piac Japán volt, ahol az eladások 42,2 százalékkal nőttek 1999-hez képest. A Japán piacon talál gazdára az eladott félvezetők 22,9 százaléka, amivel a japán régió a harmadik legnagyobb piac volt a világon.

A kelet-ázsiai területen a félvezetőeladások 37,9 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Ez volt a világ második legnagyobb piaca, az eladott félvezetők 25,1 százalékát itt vásárolták meg. A kínai telekommunikációs robbanás miatt ez a régió további jelentős növekedés előtt áll.

A legnagyobb félvezetőipari felvevő régió Amerika volt, a világ összes gyártott félvezetőinek 31,1 százalékát itt adták el. Ezen a területen az internet fejlődése indukálja a félvezetővásárlásokat.

Az európai félvezetőeladások 32,7 százalékkal nőttek 1999-hez képest, legfőképp a telekommunikációs és vezeték nélküli eszközök iránti kereslet emelkedése miatt. Az európai régió a világ chipvásárlásainak 20,7 százalékáért volt felelős.

A SIA elemzése szerint 2001-ben a félvezetőpiac 22 százalékos növekedése várható, de ismerve a jelenlegi felhalmozott raktárkészleteket, az előrejelzés túlzott optimizmusra enged következtetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.