Szerző: Vörös Péter

2001. február 5. 08:04

A DVD lejátszók forgalma három éven belül lekörözi a videómagnó eladásokat

[CNET] A Cahners In-Stat Group piackutató cég szerint a DVD lejátszók rohamos ütemű terjedése ahhoz vezethet, hogy a világpiacon a DVD lejátszók három éven belül lehagyják a videómagnókat (VCR). Az idei DVD lejátszó eladások növekedése várhatóan 48% lesz és 2004-re a VCR eladásokat is le fogják hagyni a DVD lejátszó eladások.

A Cahners In-Stat Group adatai szerint idén összesen 28 millió DVD lejátszót fognak értékesíteni világszerte, míg tavaly 18 millió db-ot adtak el, 1999-ben pedig mindössze 9 milliót. A DVD lejátszók eladásainak száma várhatóan eléri a 60 millió db-ot 2004-ben, ezzel leelőzve a VCR eladásokat. A VCR forgalom általában 20 millió db-nál tetőzik az USA-ban, míg annak több, mint kétszeresét teszi ki a világ többi részén.

A 60 milliós érték az összes DVD terméket tartalmazza: combo TV/DVD lejátszókat, DVD changer-eket, home-theater-in-a-box (kb. otthoni mozi) termékeket. Jelenleg sok ilyen combo ill. otthoni szórakoztató elektronikai eszközben VCR technológiát használnak.

Az NPD Intelect piackutató cég szerint az ünnepekkori DVD eladások rekordot döntöttek: a kiskereskedők 2,4 millió DVD egységet adtak el, ez 103%-os növekedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Bár a kiskereskedők több VCR-t adtak el mint DVD-t (2,9 egység), az eladások az egy évvel korábbi időszakhoz képest 4,5%-kal csökkentek.

Természetesen a dolgok mai állása szerint az emberek továbbra is fognak venni VCR-okat, mivel a jelenlegi DVD-kkel nem lehet felvenni TV műsorokat - dacára a többféle felvehető DVD szabványnak egyelőre még mindig nem alakult ki széles körben elterjedt digitális megoldás a TV műsorok felvételére (erről részletesen ld. alább). Így a legtöbb DVD lejátszó felhasználónak továbbra is van VCR-ja a felvételekhez ...

Stephen Baker, a PC Data elemzője szerint nem csak az kell, hogy megjelenjenek az ilyen felvételre képes egységek (mert 2000$ körül már van Panasonic DVD recorder a piacon és a Pioneer 1000$-os készüléket ígért az ünnepi szezonra), de az is hogy kb. 500$ vagy az alatti áron lehessen kapni. E fölött tömeges elterjedésre nem lehet számítani. Más szakértők is egyetértenek abban, hogy milliószámra csak akkor fog fogyni a DVD recorder, ha az ár 500$ körülire áll be.

Négy évvel ezelőtt a DVD-ROM gyártók és az elemzők úgy gondolták, hogy a DVD-ROM eladások hamarosan lehagyják a CD-ROM-okét. A Dataquest piackutató cég mostani előrejelzései szerint a DVD-ROM eladások a jövő évben fogják utolérni a CD-RW (újraírható CD) eladásokat, 2004-ben pedig 105 millió DVD-ROM-ot fognak szállítani és mindössze 28 millió CD-RW-t.

A kiskereskedelmi eladásoknál már el is indultak a változások a PC Data szerint. A decemberben eladott PC-k kb. 22,7%-ában volt DVD-ROM (szemben az októberi 21,5%-kal). Azonban a CD-RW-k továbbra is uralkodnak: decemberben a kiskereskedelemben eladott az összes PC 46,3%-ában volt CD-RW (szemben az októberi 38,2%-kal).

Felvevős DVD egységek
A szakértők egyöntetű véleménye az, hogy a felvevős DVD egységek előbb fogják elérni a PC piacot, mint az otthoni szórakoztatói elektronikát. A Pioneer várhatóan e hónapban kezdi el a PC-kbe szánt DVD recorder drive-jának szállítását. Az Apple és a Compaq már elkezdték a rendelések felvételét olyan rendszerekre, amelyekben lesz felvevős DVD egység. A céghez közel álló források szerint a Dell is hasonló lépésre készül.

(Érdekes módon maga a DVD elterjedése is először a PC-knél volt jellemző, s miután a felhasználók látták, milyen jó minőségű a kép az új technológiával, akkor döntöttek úgy, hogy TV-jükhöz is vesznek dedikált DVD lejátszót.)

Az IDC piackutató cég szerint a CD/DVD-recordable piac lesz a leggyorsabban növekvő optikai tárolási szegmens átlagosan évi 45%-os növekedési aránnyal 2004-ig. A Dataquest hasonló trendekkel számol, szerintük az idén 1,8 millió felvevős DVD drive talál gazdát, szemben a tavalyi 600 ezerrel. A Dataquest szerint a felvevős DVD szegmens 13,8 millió db-ot fog jelenteni 2004-ben.

A Pioneer különálló drive-jának várható piaci ára 799$ lesz. Baker szerint ez túl magas. A Panasonic DVD-RAM-ra jelenleg 350$-ba kerül - és nincs nyilvánvaló ok arra, hogy a Pioneer-t válasszák a vevők.

Az egyik legnagyobb gond a felvevős DVD technológiákkal kapcsolatban a lemezek ára: az egyszeres felvételre alkalmas lemezek ára jelenleg 10-15$ között van, míg az újraírható DVD lemezek ára 20-25$ között van. Az Apple egyelőre nem árul felvevős DVD lemezeket, de a Compaq egyelőre 99$-ért adja ezeket, igaz további hat ingyenes lemezt is kínálnak ezért az árért. Összehasonlításként: a CD-RW eladások viszonylag stabilak voltak addig, míg az átlagos lemezár 2$-ba került - ezzel szemben kifejezetten megugrott a CD-RW forgalom, amikor a lemezek 1$ körüli árra csökkentek.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint a legnagyobb probléma a felvevős DVD egységekkel az, hogy még mindig nincs elfogadott szabvány megoldás: a DVD-RAM, az első formátum, amely a piacra került, úgy tűnik elveszítette eddigi előnyét, pl. a DVD-RAM-ot sokáig támogató Apple is nem hivatalosan beszüntette a felvevős DVD-k nyújtását. Egyelőre a Pioneer-féle DVD-RW és a Sony ill. Hewlett-Packard által kifejlesztett DVD+RW tűnik az esélyesnek. A Sony mindenesetre elkötelezte amellett, hogy olyan termékeket fog piacra dobni, amelyek mind a DVD-RW, mind a DVD+RW formátumot is támogatni fogják - erre azonban a jövő évig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról