Szerző: Vörös Péter

2001. február 3. 17:27

A Dell alaplaphiba miatt visszahívja az OptiPlex GX200-eket

A vállalati ügyfeleknek szánt OptiPlex GX200-nél a hiba állítólag a közelebbről meg nem nevezett, a Dell által tervezett alaplap és az NVIDIA grafikus vezérlő chip közötti együttműködéssel kapcsolatos és eredménye az, hogy a kijelzőn helytelenül jelenik meg a kép. A Dell a lépés nem visszahívásnak nevezi, hanem "proaktív lecserélésnek". Az üggyel kapcsolatban a Dell már fel is vette a kapcsolatot az érintett vállalati ügyfelekkel.

A Dell illetékese szerint arról van szó, hogy az egyik alkatrész nem felel meg a specifikációknak, ezért a cég proaktívan felkeresi összes vásárlóját az alaplap kicserélése érdekében. Az NVIDIA illetékese kategorikusan kizárta annak a lehetőségét, hogy a grafikus vezérlő chip-pel (TNT M64) lenne a hiba, annyit viszont hozzátett, hogy a Dell-lel együtt dolgoznak az alaplap design kijavításán. Mindkét vállalat kihangsúlyozta azt, hogy adatvesztés vagy adatrongálás ill. bármilyen egyéb veszély nem származik a hibából.

A GX200 modellt főleg vállalatoknak értékesíti a Dell, a május 8-október 12 között épített készülékeket érinti a mostani probléma.

Szakértők szerint ez az eset is jó példája annak, hogy minél több mindent integrálnak az alaplapra a gyártók, annál nagyobb az esélye annak, hogy az alaplap hibás lesz - és ekkor az egész alaplapot kell kicserélni, szemben a moduláris megoldásnak, amelynél elég a hibás modult/kártyát kicserélni.

A jó hír a Dell számára az, hogy a cég üzleti modelljének következtében tudják, hogy pontosan ki is vette meg a gépeket és így azonnal mindenkit értesíteni tudnak a hibáról. Októberben a cég 27 ezer laptop akkumulátort hívott vissza, míg tavaly márciusban 400 ezer laptopban kellett kicserélni a hibás memória chip-eket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról