:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 2. 09:13

A National Semiconductor profit-figyelmeztetést jelentett be

Tegnap a cég bejelentette, hogy a harmadik pénzügyi negyedévben a vártnál alacsonyabb forgalomra ill. nyereségre számítanak. A fő okok: csökkenő megrendelések a kábel nélküli ill. PC chip üzletágban. A bejelentés szerint a cég csökkenti a 2001-es pénzügyi évében végrehajtandó beruházásokat is, 27,2%-os csökkentésről van szó, 350 millió $ helyett csak 275 millió $-nyi befektetést fog eszközölni a National Semiconductor.

A február 25-ével véget érő pénzügyi negyedévvel kapcsolatban ez már a második alkalom, hogy profit-figyelmeztetést tesz közzé a cég. Múlt októberben a cég már tett közzé figyelmeztetést azzal kapcsolatban, hogy a második ill. harmadik negyedéves eredményei a várakozásokon alul maradnak.

A tegnapi bejelentés szerint a cég harmadik pénzügyi negyedéves forgalma 475-480 millió $ lesz, ami az előző negyedévhez képest 24-25,3%-os csökkenést jelent. A második pénzügyi negyedévben a cég nyeresége 106 millió $ volt (részvényenként 56 cent), míg forgalma 595 millió $. A harmadik negyedévben a nyereség várható szintje részvényenként 20-22 cent lesz, eredetileg részvényenként 31 centre volt kilátás.

Brian Halla, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a gondokat főként a csatornában felhalmozódott készletek okozzák, valamint a kábel nélküli (mobil) ill. PC piacok jelentős lelassulása. A National chipset-eket, rádiófrekvencia alkatrészeket és egyéb IC-ket gyárt és értékesít mobiltelefonokhoz és hasonló termékekhez. Halla szerint a cég legnagyobb vevői közül kettőnél elmaradás van az üzleti tervekhez képest, másik kettő pedig igen nehéz idők elé néz - a kép eltérő minden telefongyártónál. Az egyik ilyen vevő a svéd Ericsson AB, amely nemrég döntött úgy, hogy a mobiltelefonok gyártását a Flextronics International-re bízza.

Halla szerint márciusban már helyre fog állni a mobiltelefonok piaca - szerinte a 2000-es 400 millió eladott mobiltelefonhoz képest az idén 500-550 millió mobiltelefon fog elkelni. A PC piac helyzete szintén problematikus: a cég bevételeinek 15%-a származik ezekből az eladásokból, a főbb OEM ill. a tajvani alaplapgyártók a National szerint a vártnál gyengébb ütemben nőnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.