:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 1. 13:27

Ingyenesen letölthető lesz az Opera 5.0 Linux és Mac OS operációs rendszereken futó verziója

[CNet] A norvég Opera Software, amely Opera nevű webböngésző szoftverét egyszerűen csak a világ leggyorsabb böngészőjeként hirdeti, programjának 5.0 változatát ingyenesen letölthetővé teszi majd Mac és Linux platformokra.

[CNet] A norvég Opera Software, amely Opera nevű webböngésző szoftverét egyszerűen csak a világ leggyorsabb böngészőjeként hirdeti, programjának 5.0 változatát ingyenesen letölthetővé teszi majd Mac és Linux platformokra.

A böngésző talán legnagyobb előnye vetélytársaihoz képest az aprócska méret (Java nélkül 2 MByte, Java támogatással 9,5 MByte), a sebesség, valamint a támogatott operációs rendszerek száma: Windows, Linux, Mac OS, BeOS és Epoc.

Ám az 5.0 verziószámú Windows-on futó változat megjelenéséig az Opera-ért fizetni kellett, ami mindenképpen az ingyenesen használható Internet Explorer-nek és legnagyobb vetélytársának, az AOL/Netscape Navigator-nak kedvezett.

A Windows-ra írt 5.0 verzió decemberben jelent meg, és az első ingyenesen használható Opera böngésző lett. Az ingyenes verzió felhasználóinak mindössze egy reklámcsíkkal kellett együtt élniük munkájuk során. Akit zavar a reklám, megrendelheti a banner nélküli verziót is, amelyért 39 dollárt kérnek.

Az ingyenes böngésző megjelenésekor az Opera vezetősége a felhasználói visszajelzéseket figyelembe véve szerette volna eldönteni, ingyenesen letölthető legyen-e a Linux és Mac verzió. Az Opera 5.0 for Windows böngészőt egy hónap alatt kétmillióan töltötték le és ez meggyőzte a vállalat illetékeseit.

Az Opera 5.0 Linux-ra írt verziója béta állapotban van, a Mac változat pedig alpha tesztelés alatt áll. Valószínű hamarosan megjelenik egy PowerPC Mac gépekre írt nyilvános bétaverzió, amit nyomban követ egy régebbi Mac-eken futó változat is. A márciusban megjelenő Mac OS X-en futó Opera 5.0 kiadására sem kell sokat várni.

Az Opera 5.0 Linux-os és Mac verziója még ebben az évben megjelenik, de hogy pontosan mikor, azt a szoftver készítői nem árulták el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.