Szerző: Vörös Péter

2001. január 29. 08:13

Az EMC tovább növeli részesedését a tárolási eszközök piacán

[CNET, ZDNN] A jelentős versenytársak agresszív piaci lépéseinek dacára az EMC továbbra is lekörözi vetélytársait, mi több tovább növeli piaci részesedését - ez az eredménye az IDC piackutató cég legfrissebb kimutatásainak. Az IDC adatai szerint az EMC 2000. évi bevételei a teljes tárolási eszköz piac 26,1%-át teszik ki, szemben az egy évvel korábbi 24,4%-os eredménnyel. A második helyen álló Compaq részesedése 18%-ról 15,8%-ra esett vissza, míg a Hewlett-Packard a hatodik helyről a harmadik helyre lépett előre, 6,4%-ról 8,6%-ra emelkedett részesedése. Az IBM és a Sun Microsystems piaci részesedése csökkent tavaly.

A tárolási eszközök piaca 2000-ben 33,93 milliárd $-t tett ki, de 2004-ben várhatóan 53,29 milliárd $-ra fog rúgni, mivel a vállalatok tovább növelik adattárolási kapacitásukat ill. azok elemzését.

Az EMC sikerei mögött a rendkívül jó menedzsment és a kiváló végrehajtás áll, mondta David Brady, a Stein Roe & Farnham egyik pénzügyi elemzője: a cég termékeit időben szállítja és a hardver + szoftver megoldások sokkal jobbak a cég vetélytársaiénál.

A Unix-alapú tárolási berendezések piacán az EMC piaci részesedése 26,2%-ról 29%-ra nőtt tavaly az IDC szerint. A Sun részesedése 14,5%-ról 14,1%-ra csökkent, míg a Hewlett-Packard-é 10,3%-ról 12,1%-ra nőtt. A Compaq részesedése a Unix piacon 13%-ról 8,5%-ra esett vissza, míg az IBM 8%-ról 9,1%-ra nőtt.

Az IDC által pénteken közzétett tanulmány egyik leginkább figyelemre méltóbb eredménye az, hogy a SAN piacon az EMC forgalom alapján 30,9%-os piaci részesedéssel rendelkezik, szemben az egy évvel korábbi 18,8%-kal. Ezzel szemben a Sun 2000-ben 13,6%-os részesedéssel rendelkezett a SAN piacon, 1999-ben pedig 26,3%-kal. A Compaq részesedése 18,7%-ról, 16,1%-ra csökkent. Az EMC vezető vetélytársai közül csak az IBM-nek sikerült növekednie a SAN piacon: a Nagy Kék 8,9%-ot ért el tavaly, szemben a 2,6%-kal alacsonyabb 1999-es eredménynek.

A NAS piacon a piacvezető Network Appliance részesedése 49%-ról 48,6%-ra esett vissza, az EMC részesedése 24%-ról 29,4%-ra emelkedett, a Dell részesedése 2,4%-ról 3,1%-ra nőtt, míg az Auspex Systems részesedése 7,8%-ról 1,9%-ra csökkent.

Sok megfigyelő számára nem meglepő az, hogy az EMC továbbra is vezető szerepet játszik a lemez ill. szalag alapú tárolási eszközök piacán, dacára vetélytársai erőfeszítéseinek. A tárolási adatpiac gyorsan bővül és a szakértők szerint a cég piaci hozzáértése egyértelműen az EMC malmára hajtja a vizet.

Az ICD jelentése éppen egy olyan időszakban jön, amikor az EMC jó negyedik negyedéves eredményekről számolt be, elérve a várakozásokat és erős évet ígért a cég. A piaci elemzők szerint a cég előrejelzései kifejezetten elérhetők. Az Evaluator Group egyik elemzője, Jack Scott szerint a cég által kitűzött 12 milliárd $-os 2001. évi forgalom nemcsak elérhető, de túl is szárnyalható.

William Hurley, a Yankee Group egyik elemzője szerint az IDC eredményei alátámasztják az EMC jó kilátásait - Hurley szerint az egyik legfontosabb terület, ahol helyes döntéseket hozott a cég, az a cégfelvásárlások területe (ld. SOFTWORKS Inc. és CrosStor Software). Természetesen a cég által a kutatás-fejlesztésre költött összegek emelkedése (különösen a szoftver oldalon) is a legszebb reményekre jogosítja az EMC-t.

a címlapról