Szerző: mz

2001. január 26. 21:58

Az IBM fejlesztéseinek köszönhetően csökkenhet a programok tesztelési ideje

[IBM] Az Agedis, egy az IBM Research Lab által vezetett haifai csoport bejelentette, hogy 2,3 millió eurós támogatást kapott az Európai Bizottságtól olyan módszerek kutatására, melyek jelentősen lecsökkenthetik a szoftverek fejlesztési idejét.

Az Agedis az IBM kutatói laboratóriuma által már megkezdett munkákat fogja folytatni. A munka eredményeképpen a programok fejlesztésének legidegesítőbb szakasza, a tesztelés rövidülhet le. A fejlesztés teljes idejének a kimutatások szerint 30 - 70 százalékát is kiteheti a tesztelési időszak.

"Napjainkban a szoftverfejlesztés csak 10 százalékban ötlet, 90 százalékban verejték", mondta Alan Hartman az IBM Haifa Research Lab projektvezetője. "Az új eszközökkel és módszerekkel a verejtékezés ideje csökkenthető, ezzel jócskán növekedhet a programozók teljesítménye, csökkenhet a piacra jutás ideje, miközben fenntarthatók a magas szintű minőségi követelmények."

"Az AGEDIS tervezet rendkívül fontos az európai szoftveripar versenyképességének hosszútávú megőrzésében", véli Renato Campo projektmenedzser. "Az új módszertan új szabványt állíthat fel a programok megbízhatóságának terén."

A projektben az IBM Research Laboratoryn kívül részt vesz az Oxford University Computing Laboratory, a Grenoble-i Universite Joseph Fournier Verimag laboratóriuma, a France Telecom R&D részlege, a Hursley Park-i IBM Development Laboratory, az Intrasoft International Luxemburgból és Görögországból és az imbus GmbH Németországból.

Az AGEDIS tervezet eredményeképpen a programok tesztelésének hatékonysága nagyban növekedhet. A kézzel előállított hibajelentések helyett apró, a program specifikációi alapján készített programok fogják felderíteni a hibákat. Az AGEDIS technológiai elképzelése hasonló a szabványosított iskolai vizsgákhoz. Létrehozza, elosztja, kijavítja és elemzi azokat a vizsgákat, melyek a világon bármikor, bárhol feladhatók. Az eszközkészletben található lesz egy szoftvermodellező nyelv, egy fordító ehhez a nyelvhez, egy tesztgenerátor, egy komponens alapú tesztvégrehajtó motor, illetve jelentéskészítő eszközök.

Az eredményeket és a terv haladását az érdeklődők folyamatosan szemmel követhetik a hivatalos AGEDIS weblapon, a www.agedis.de címen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról