:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 25. 16:30

Kétszeresére nőtt a kézigépek piaca, de a verseny hatására egyre inkább csökkennek az árak

[ZDNet] Az NPD Intelect piackutató cég felmérései szerint a különböző organizer-ek, kéziszámítógépek és digitális személyi asszisztensek (PDA) forgalma egy év alatt megkétszereződött.

[ZDNet] Az NPD Intelect piackutató cég felmérései szerint a különböző organizer-ek, kéziszámítógépek és digitális személyi asszisztensek (PDA) forgalma egy év alatt megkétszereződött.

A készülékek eladásából tavaly 1,03 milliárd dollár bevétel származott, ami több, mint kétszerese az 1999-ben elért 436,5 millió dolláros szintnek. Ami az eladott készülékek darabszámát illeti, 2000-ben 3,5 millió ilyen "kütyü" talát gazdára, míg 1999-ben csupán 1,3 millió.

Az NPD számításai szerint az eladott gépek ára átlagosan 293,51 dollár volt, ami a z megelőző évhez képest 11 százalékos csökkenést jelent. Az árcsökkenés főként az egyre tágabb kínálatnak és az ehhez kapcsolófó árversenynek köszönhető.

A 2000-es év valóban nagy áttörést hozott a kéigépek piacán. A két legnépszerűbb gyártó, a Palm és a Handspring részvényeit már jegyzik a tőzsdén és olyan nagy cégek szálltak be az iparba, mint a Sony. A japán elektronikai óriás által piacra dobott Clié a Palm és Handspring gépekhez hasonlóan PalmOS operációs rendszert használ.


Handspring Visor

Az NPD felmérései szerint 2000-ben egyértelműen a PalmOS-alapú gépe voltak a legkelendőbbek. A Palm gépei 72 százalékos piaci részesedést szereztek, a rivális Handspring Visor pedig 14 százalékos részesedést tudhatott magáénak, annak ellenére, hogy a forgalmazása csak 1999 végén indult meg az Államokban, Európában pedig 2000 elején jelent meg.

Ami a Microsoft Pocket PC alapú gépeket illeti, a Casio és a Hewlett- Packard gépei 6 illetve 2,3 százalékos piaci részesedést értek el, szemben az 1999-es 11 és 2,9 százalékkal. A Compaq nagyobb sikert ért el a iPaq-kal, ami egycsapásra 2 százalékos piaci részesedést tudott megszerezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.