Szerző: Vörös Péter

2001. január 24. 00:28

Az EMC negyedéves eredményei a vártnál jobban sikerültek

[TechWeb, Yahoo Finance] Az EMC kedden 40%-os forgalomnövekedésről és 49%-os nettó nyereségnövekedésről számolt be, meghaladva a Wall Street előzetes becsléseit. A december 31-ével zárult pénzügyi negyedévben a cég forgalma 2,62 milliárd $ volt, míg a nettó nyereség 563 millió $-t tett ki, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 1,88 milliárd $-os forgalommal és 377 milliárd $-os nettó nyereséggel. A részvényenkénti nyereség 25 cent volt, ami 47%-os növekedés az 1999-es év hasonló időszakához képest - míg az elemzők várakozása részvényenként 23 cent volt.

A 2000-es pénzügyi évben a cég nettó nyeresége 1,78 milliárd $ volt, ami 51%-os növekedés 1999-hez képest. Az egész évre vonatkozó részvényenkénti nyereség 79 cent volt, szemben az 1999-es 54 centtel. Az éves forgalom 32%-kal 8,87 milliárd $-ra nőtt.

A hálózati információs tárolási rendszerek forgalma több, mint 250%-kal 770 millió $-ra nőtt a tavalyi év negyedik negyedévében, szemben az egy évvel korábbi időszakban elért 214 millió $-ral. A szoftvereladásokból származó bevételek 72%-kal 483 millió $-ra nőttek, szemben az egy évvel korábbi 281 millió $-ral, míg az év egészét nézve ezek 75%-kal 1,44 milliárd $-ra nőttek.

Az EMC továbbra is biztos abban, hogy a 2001. pénzügyi évben el fogja érni a 12 milliárd $-os forgalmat. Az elemzők optimisták a cég kilátásait illetően, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a cég az év előrehaladtával egyre jobb eredményeket ér el.

Gary Helmig, a Wit SoundView egyik elemzője szerint a cég még jobban fog teljesíteni a következő néhány negyedév során. Helmig szerint sem a Dell, sem a Network Appliance nem jelent igazi kihívást az EMC számára. Shaw Wu, a BofA Montgomery egyik elemzője szerint az EMC továbbra is erős vetélytárs marad főként szoftvereinek köszönhetően, de a cégnek továbbra is a technológiai fejlődés élén kell maradnia a tárolási eszközöket illetően. Wu szerint a tárolási eszközök piacán a vetélytársak közül a Sun Microsystems-nek van a legjobb esélye az EMC megszorítására, mivel majdnem ugyanannak az ügyfélkörnek értékesítenek.

A cég részvényárfolyama kedden 3,19$-ral (4,17%-kal) 79,69$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról