:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 23. 00:12

A Dell profit-figyelmeztetést tett közzé

[Bloombergs, CNET, TechWeb] A bejelentés szerint a cég legutóbbi negyedéves részvényenkénti nyeresége a vártnál 8 centtel alacsonyabb lesz. A várható forgalom 8,5-8,6 milliárd $, ami az egy évvel korábbi hasonló időszaknál 25-27%-kal nagyobb - azonban alacsonyabb, mint a korábban várt érték: a cég korábban 8,7 milliárd $-os forgalomra számított. A január 31-én záruló pénzügyi negyedévet a cég várhatóan részvényenként 18-19 centes nyereséggel fogja zárni, a korábbi előrejelzés 25-26 cent volt részvényenként.

Az elemzők már hetek óta várták a profit-figyelmeztetést, de a Dell megvárta azt amíg a Dataquest és az IDC közzétette negyedik negyedéves statisztikáját a PC eladásokról. Ez utóbbiak szerint a Dell és a Hewlett-Packard PC eladásai jelentősen nőttek az USA-ban ill. világszerte. A Dataquest azt jelentette, hogy a Dell globális PC eladásai az előző év hasonló időszakához képest több, mint 40%-kal nőttek a negyedik negyedév során.

A Dell a profit-figyelmeztetésben a lassuló amerikai gazdaságra és a számítógépek ill. szolgáltatások iránti csökkenő keresletre hivatkozott. Az mindenesetre biztos, hogy a negyedik negyedéves kemény árcsata nyoma meglátszik a cég nyereségén. Viszont a cég szervereladásai 50%-kal nőttek a negyedik negyedév során, ez nyilvánvalóan erősítette a nyereséget. Földrajzi szempontból főleg Európában alakult jól a cég forgalma, Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója szerint már jó ideje nem sikerült ilyen jó eredményeket elérni az öreg kontinensen.

A hír nem lepte meg túlságosan a Wall Street-et: a cég részvényárfolyama hétfőn 0,125$-ral (0,49%-kal) 25,50$-ra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.