Szerző: Vörös Péter

2001. január 22. 00:17

A Dell részvényárfolyama erősödött, miután egy elemző szerint a cég már túl van a mélyponton

[CNET] A Dell részvényárfolyama pénteken 1,44$-ral (6%-kal) 25,61$-ra emelkedett, miután a Credit Suisse First Boston elemzője, Kevin McCarthy emelte a részvény besorolását. Bár McCarthy is elismerte azt, hogy a PC kereslet továbbra is gyenge marad, véleménye szerint azonban a Dell sikeresen fogja átvészelni a nehéz időket. McCarthy szerint a közeljövőben a részvényárfolyam megcélzott értéke 32$. Az elemző szerint közel két éven belül először történik meg az, hogy az iparág trendjei és a Dell termékválasztéka a PC csoporton belül kedvező a cég számára.

McCarthy véleményével meglehetősen egyedül áll: decemberben a Lehman Brothers csökkentette a cég 2001-es pénzügyi évével kapcsolatos profit kilátását, hivatkozva a "katasztrofális" decemberi PC keresletre és az IT kiadások csökkenésére. A legtöbb elemzőnél hasonlóképpen romlott a jelentősebb PC gyártók besorolása.

McCarthy elismerte ezeknek a tényezőknek a fontosságát, de a vállalat üzleti modellje és az iparág trendjei alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Dell el fogja érni a kitűzött nyereséget és forgalmat - a piaci részesedés további növekedése révén. Az elemző szerint a Dell a legnagyobb haszonélvezője a Windows 2000 upgrade ciklusnak, mivel a cég középpontjában azok a termékek állnak, amelyeket érinti e változás. A kifejezetten alacsony alkatrészárak szintén segítik a Dell-t, csakúgy mint az tény, hogy a vállalat közismerten híres végrehajtó-képességéről.

McCarthy szerint a jelenlegi részvényárfolyam körülbelül a vetélytársakéval vethető össze, dacára annak, hogy az iparági trendek a cég részére kedvezően alakulnak - emiatt véli úgy az elemző, hogy a jelenlegi, valóban nehéz körülmények között a piac alulértékeli a Dell-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról