Szerző: Vörös Péter

2001. január 22. 00:18

A 2001-es kilátásokkal kapcsolatos optimizmus, valamint a jó negyedéves eremények miatt emelkedett a Microsoft részvényárfolyama

[Bloombergs] Pénteken a szoftvergyártó óriás részvényárfolyama 5,50$-ral (közel 10%-kal) 61$-ra emelkedett, miután a cég közzétette második pénzügyi negyedéves eredményeit és megerősítette a 2001-es pénzügyi évvel kapcsolatos előrejelzéseit. A Microsoft, amely bevételeinek 2/3-át PC szoftverekből realizálja, decemberben csökkentette a pénzügyi negyedévre és a júniusban véget érő pénzügyi évre vonatkozó kilátásait, mivel a lassuló amerikai gazdasági növekedés miatt csökkennek a fogyasztók ill. vállalati kiadások. A Microsoft csütörtöki bejelentése szerint e csökkentett kitűzéseket el fogja tudni érni a vállalat, bár sok függ a gazdasági kilátásoktól.

A cég csütörtökön, a tőzsdei zárás után jelentette be azt, hogy a második pénzügyi negyedévben 2,62 milliárd $-os nettó profitot realizált, ami kb. egyenlő az előző év hasonló időszakának eredményével. A negyedéves forgalom 7,7%-kal, 6,11 milliárd $-ról 6,59 milliárd $-ra nőtt, ennek fő mozgatórugója a vállalati Windows 2000 forgalom volt.

A vállalat szerint a harmadik pénzügyi negyedéves nyereség részvényenként 42-43 cent lesz (az elemzők előzetes várakozása 44 cent volt), míg a forgalom várható nagysága 6,3-6,4 milliárd $. A június 30-án záruló pénzügyi év egészében pedig 1,80-1,82$ a várható részvényenkénti nyereség.

Don Young, a UBS Warburg elemzője szerint a jó kilátások főként a Windows 2000-nek köszönhetőek, az operációs rendszer eladásai mind kliens, mind szerver oldalon jól alakulnak és ezek az eredmények ellensúlyozzák a fogyasztói piac gyengeségét - sőt a befektetők által felismertnél is jobb a cég alapvető növekedési üteme, kezd világossá válni az, hogy a cég növekedési üteme meghaladja a PC keresletét. Az MSN Internet szolgáltatás előfizetőinek száma 0,5 millióval nőtt a legutóbbi negyedévben, így már több, mint 4 millió előfizetője van a cégnek.

A Microsoft csütörtöki bejelentésében az idei PC forgalom növekedést (darabszám alapján) 10%-ra becsli - ugyanez a szám 2000-ben 19% volt az IDC piackutató cég szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról