:

Szerző: mz

2001. január 18. 23:43

Panasonic eHII House: a jövő lakása

[Mmd] A Panasonic Tokióban működő multimédia-központjában bemutatta az új "eHII House"-t. A legújabb fejlesztés egy intelligens, hálózatos otthon formájában mutatja be az elektronikus életmóddal kapcsolatos legújabb elgondolásokat, és szolgáltatóhálózatokon és hálózatba kötött háztartási készülékeken alapuló e-business alkalmazásokat vonultat fel.

Az eHII Ház valójában egy továbbfejlesztett HII Ház (HII = Home Information Infrastructure, otthoni informatikai infrastruktúra), amelyet a Panasonic fejlesztett ki, és 1999. januárjában valósított meg először. Az eHII Ház felvonultatja a hálózattechnológia és a hálózati termékek legújabb vívmányait, ahol nemcsak a ház belseje van behálózva, de a házon kívüli környezettel is fennáll az összeköttetés. A cél az, hogy az emberek a digitális hálózatok korszakában a társadalom minden szintjén intelligens kommunikációt folytathassanak egymással és más szolgáltatásokkal.

A háztartási készülékek nemcsak egymással állnak összeköttetésben a lakáson belül, hanem tágabb társadalmunk infrastruktúrájával is össze vannak kötve. A vezetékes és vezeték nélküli kapukkal felszerelt bejáraton keresztül az emberek könnyebben és kényelmesebben kommunikálhatnak egymással, amennyiben a hálózatos berendezések, például digitális tévék, PC-k, telefonok, faxok, a legújabb W-CDMA telefonokhoz hasonló mobiltelefonok, gépkocsi-navigációs rendszerek stb. segítségével az internetre és más külső hálózatokra kapcsolódnak.

A korszerű hálózati eszközök és szolgáltatások között szerepel többek között a video-kaputelefon, amelyen keresztül a házon belülről vagy kívülről kommunikálhatunk a látogatókkal; az Echonet terminál, amely automatikusan menedzseli és figyelemmel kíséri a háztartás áramfogyasztását, és felkutatja az energia-megtakarítási lehetőségeket; az elektronikus egészségfigyelő rendszer, amellyel a ház lakói figyelemmel kísérhetik saját egészségi állapotukat, és külső szakemberektől kérhetnek távoli orvosi ellátást; valamint a legújabb mobil távközlési eszközök.

Az eHII Ház otthoni környezetbarát technológiákat, köztük energiatermelő technológiákat, például háztartási kis társ-áramfejlesztő rendszereket és napenergiával működő rendszereket is bemutat. A japán világcég kiemelt fontosságot tulajdonít a tudatos környezetvédelemre, az energiatakarékos felhasználási technológiákra, hiszen a természet és környezetünk védelme kulcsfontosságú feladat a harmadik évezred kezdetén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.