:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 18. 11:06

Veszteséges volt az Apple, de a vezetők szerint hamarosan újra profitot termel a cég

Az Apple Computer a tegnapi napon hozta nyilvánosságra legutóbbi pénzügyi negyedévének adatait. A jelentés szerint a vállalat a korábban előrejelzett veszteséggel zárt.

Az Apple Computer a tegnapi napon hozta nyilvánosságra legutóbbi pénzügyi negyedévének adatait. A jelentés szerint a vállalat a korábban előrejelzett veszteséggel zárt.

A december 30-án lezárult negyedév során az Apple 1 milliárd dolláros bevétel mellett 195 milliós (részvényenkénti 58 centes) veszteséget könyvelt el. A megelőző év azonos időszakában az Apple bevétele elérte a 2,3 milliárd dollárt, a nyereség pedig 183 millió dollár (részvényenként 51 cent) volt.

Az Apple az év végi piaci helyzetre hivatkozva még decemberben profit-figyelmeztetést tett közzé, amelyben 200 és 250 millió dollár közötti negyedéves veszteséget prognosztizált.

Mindenképp az Apple javára írható, hogy sikerült megszabadulnia attól a felhalmozott felesleges raktárkészlettől, ami az elemzőket a leginkább aggasztotta. Ennek érdekében az Apple még decemberben kezdett árleszállítási kampányokba, amik ma is tartanak. Egyes gépekhez így akár 1,000 dolláros kedvezménnyel is hozzá lehet jutni.

Az Apple pénzügyi igazgatója Fred Anderson szerint a következő negyedévben az Apple könnyedén nyereséges lehet. Anderson szerint az olyan új hardverek, mint a MacWorld Expo-n bemutatott titánházas PowerBook és az OS X operációs rendszer eladásai nyomán a vállalat ismét profitot termel majd. Anderson szerint az új PowerBook gép a felhasználók körében óriási tetszést váltott ki és számos előjegyzés érkezett a masinára.

A 2001-es évre előrejelzett bevétel 6 milliárd dollár, ami magasabb a Gerard Klauer Mattison & Co. elemzőcég által várt 5,8 milliárd dollárnál. Ám 2000-ben az Apple összbevétele 7,98 milliárd dollár volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.