:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 11. 18:37

Alacsony fogyasztású Intel processzorok a Transmeta Crusoe nyomában

A Transmeta Crusoe processzort eddig az alacsony energiafogyasztásáról ismerhettük. Most az Intel a saját pályáján akarja megverni a Transmeta-t, amikor új, még az eddiginél is alacsonyabb fogyasztású processzorok bejelentését tervezi még ebben a hónapban.

A Transmeta Crusoe processzort eddig az alacsony energiafogyasztásáról ismerhettük. Most az Intel a "saját pályáján" akarja megverni a Transmeta-t, amikor új, még az eddiginél is alacsonyabb fogyasztású processzorok bejelentését tervezi még ebben a hónapban.

Az asztali számítógépek eladásainak gyengesége ellenére a hordozható gépek iránt továbbra is viszonylag magas a kereslet. Az Intel pedig igyekszik visszahódítani piaci hegemóniáját, amelyet a Transmeta és az AMD eléggé megnyirbáltak az utóbbi időben.

Az új, 500 MHz órajelű mobil Pentium III processzort eredetileg az év második részében tervezte bemutatni az Intel, de a Transmeta Crusoe fenyegetésének hatására megváltoztatta az ütemtervét és várhatóan még január vége előtt előrukkol az új chippel. Az ára 200 dollár körül várható.

Az Intel persze nem elégszik meg egy új chippel. Az alacsony fogyasztású Pentium III mellett egy 500 MHz órajelű Celeron is előkerül majd, amelyért 100 dollárt kérnek.

Az ultra-alacsony energiafogyasztást a SpeedStep technológia teszi lehetővé. Hálózati áramforrásról üzemeltetve az 500 MHz-es Pentium III 1,1V feszültséget vesz fel, ám ha a számítógépet akkumulátoros üzemmódba kapcsoljuk, a chip sebessége 300 MHz-re esik vissza, így kevesebb, mint 1 Volt feszültséget igényel és még 0,5 Watt-ot sem fogyaszt. Az alacsony energiafogyasztás és feszültség egyenes eredménye a kis hőleadás, így a chip nem igényel aktív hűtést.

Az új 500 MHz-es Pentium III jól illeszkedik az Intel mobil proceszorainak sorába, ugyanis a jelenleg kapható mobil Pentium III chipek 1,35 (akkumulátoros üzem esetén 1,1) Volt feszültséggel üzemelnek. Így az Intel a többféle processzorral egyszerre több piaci szegmens igényeit is kielégítheti.

Az új ultra-alacsony fogyasztású chipeket az Intel subnotebook gépekbe (ultravékony, 1-1,3 kg tömegű PC-k) szánja. A jelenleg kapható 600 MHz órajelű alacsony fogyasztású (low power) Pentium III legfőbb piaca a mini-notebook számítógépek (2 kg tömeg, nagyobb billenytűzet). Várhatóan ennek a chipsorozatnak új tagja jelenik meg februárban, amely minden bizonnyal 700 MHz-en működik majd.

A Transmeta Crusose processzor legnagyobb előnye a vetélytársakkal szemben az alacsony energiafogyasztás - állítja a gyártó. Ám az Intel új ultra-alacsony fogyasztású chipjei várhatóan behozzák a chipgyártó óriás hátrányát ezen a téren.

A tavalyi év végén tőzsdére vonult Transmeta azonban nem tétlenkedik: egyfelől továbbfejleszti a Transmeta chipek code-morphing szoftverét, amelytől jelentős teljesítménynövekedést vár. Másrészt a TM5600 chip két új verzióját szándékozik megjelentetni, amelyek 667 illetve 700 MHz-en üzemelnek.

A vállalat marketing igazgatója Ed McKernan nyilatkozata szerint a továbbfejlesztett CMS 4.2 code-morphing szoftver és a magasabb órajel segítségével akár 40 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető.

A vállalat a távolabbi jövőre is gondolt és még az év második felében megkezdi a Crusoe TM5800 chip értékesítését. Ez a processzor az IBM 0,13 mikronos csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájával készül majd, és az induló órajele 800 MHz lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.