Szerző: Bodnár Ádám

2001. január 9. 16:30

A PC-piac összeomlása nyomán az Acer kínai CRT-gyártó részlege 500 dolgozótól vált meg

[EBNews] A PC-piac globális drasztikus visszaesésének hatására az Acer Communication & Multimedia Inc. (ACM) kínai alkalmazottainak 17 százalékát volt kénytelen elbocsátani.

[EBNews] A PC-piac globális drasztikus visszaesésének hatására az Acer Communication & Multimedia Inc. (ACM) kínai alkalmazottainak 17 százalékát volt kénytelen elbocsátani.

Az ACM a tíz legnagyobb tajvani befektető egyike Kínában. Az 500 dolgozó elbocsátása a szükséges költségcsökkentési folyamat egyik állomása, ugyanis jelentős mértékben visszaesett a számítógépes CRT megjelenítők iránti kereslet. Az ACM havonta 100,000 CRT-t (katódsugárcsöves kijelzőt) ad el olyan OEM-eknek, mint az IBM vagy a Hewlett-Packard és közel 50,000 darabot értékesít Kínában.

"A PC-k iránti kereslet gyorsabban zuhant, mint azt bárki gondolta volna. Nehéz lenne most megmondani, az igények mikor erősödnek megint" - mondta Alex Liu az ACM pénzügyi igazgatója.

Az ACM 1994-es 50 millió dolláros kínai befektetései és megjelenése óta első ízben csökkentette dolgozói számát. Egyes elemzők szerint több más OEM gyártó is hasonló lépést fog tenni, amint a raktárkészleteik magasra emelkednek.

Az Egyesült Államok a tajvani számítástechnikai és mikroelektronikai ipar legnagyobb piaca. A költségek alacsonyan tartása végett tajvani gyártók közel 30 milliárd dollár értékben fektettek be Kínában. Az alacsony kínai munkaerő és telekárak hatására a vállalatok akár 50 százalékkal is növelhették termelési kapacitásukat, ami a kínálat növekedését és az árak meredek zuhanását vonta maga után.

A tajvani ACM a világ 10 legnagyobb PC-gyártói között számon tartott Acer Group egyik kulcsfontosságú tagja. Az ACM CRT-ken kívül scannereket, billenytűzeteket és CD-olvasókat gyárt Kínában.

Liu szerint az ACM tavaly 1,76 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami alacsonyabb volt a megcélzott 1,88 milliárdos szintnél. A CRT-k a bevétel közel felét tették ki. A gyenge kereslet Liu elmondása szerint az idei nyereségadatokat is erősen befolyásolhatja, amelyek várhatóan nem haladják meg a tavalyi 121 millió dolláros szintet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról