:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 8. 08:02

A Compaq tajvani OEM megrendelései az idén meg fogják haladni a 10 milliárd $-t

[TechWeb] Az idei az első olyan év lesz, amikor a Compaq tajvani OEM megrendelései meg fogják haladni a 10 milliárd $-t, jelentette be a cég egyik vezetője. A PC gyártó óriás Tajvan egyik legnagyobb PC OEM ügyfele, tavaly a megrendelések 9,5 milliárd $-ra rúgtak: alaplapok, monitorok, tápegységek laptop-ok, stb. - szinte mindenféle PC alkatrészt Tajvanból szerez be a Compaq. Mivel nagyon jelentős vevőről van szó, amely a tárgyalásoknál erős pozíciókkal rendelkezik, ezért a helyi cégek általában nem túl nagy haszonréssel dolgoznak a Compaq-nak (ezért is szeretne a legtöbb laptop gyártó Kínába költözni), viszont jelentős forgalmat jelentenek a Compaq-kal kötött szerződések.

A Compaq arra számít, hogy a PC ill. laptop eladások világszerte 15%-kal nőnek az idén. Tajvanon a cég 70%-os növekedési arányt ért el és a legtöbb PC-t is a Compaq adta el ezen a piacon (110 ezer db-ot).

Legfőként a laptop gyártó OEM-ek fognak nyerni a növekvő eladásokból: az Inventec gyártja a Compaq Armada vállalati laptop-jait, míg az Arima Computer fogja gyártani a Presario fogyasztói laptop-ok többségét. A Compaq szintén együtt fog működni a Quanta Computer-rel, de ezek a laptop-ok még a tervezési stádiumban vannak.

A Mitac és az FIC gyártja az asztali PC-ket, míg a CTX szállítja a monitorokat és a TFT-LCD kijelzőket.

A Compaq szintén Tajvanon fogja gyártatni információs készülékeinek egy részét is, mint pl. a vállalat Internet hozzáférési terminálját, az iPAQ-et.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.