Szerző: Vörös Péter

2001. január 7. 19:27

Tovább erősítette vezető helyét a Nokia a mobiltelefonok globális piacán

A Gartner Dataquest felmérése szerint 2000. harmadik negyedévében a Nokia globális piaci részesedése 30,6% volt, míg a második helyezett Motorola-é 13,3% volt, a harmadik helyezett Ericsson-é 9,7% volt. A Nokia esetében a piaci részesedés több, mint 3%-kal nőtt, míg a Motorola-é 2,3%-kal csökkent, az Ericsson piaci részesedése 0,6%-kal csökkent. A Siemens igen jelentős mértékben (3,1%-kal) 8,6%-ra nőtt, így leelőzte az Alcatel-t és a Panasonic-ot, ez utóbbiak piaci részesedése nagyjából változatlan maradt.

Az Ericsson bejelentette, hogy várhatóan a kb. 10%-kal növekvő forgalomnak 1%-a körül lesz a működésből származó nyereség, főként a mobiltelefon egységnél elért jelentős veszteségek miatt. A cég a negyedik negyedéves ill. 2000. éves jelentését február 26-án teszi közzé. A Motorola decemberben jelentett be több, mint 40%-os profit-figyelmeztetést, főként a gyengülő félvezető piac és a mobiltelefon gyártásnál bevezetendő költség csökkentések csúszása miatt. A cég a negyedik negyedéves ill. 2000. éves jelentését január 10-én teszi közzé.

A Nokia decemberben nem kommentálta a negyedik negyedéves eredményét, de októberben úgy nyilatkozott a cég, hogy az egy részvényre jutó nyereség a negyedik negyedévben csúcsot fog dönteni. A Nokia január 30-án hozza nyilvánosságra negyedéves ill. éves jelentéseit.

A Dataquest pár héten belül fogja nyilvánosságra hozni az európai piaci részesedésekre vonatkozó adatait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról