:

Szerző: Vörös Péter

2001. január 5. 15:18

A pozitív profit-figyelmeztetés hatására több, mint 40%-kal emelkedett a BMC Software részvényárfolyama

[CNET] A BMC Software, amely főként mainframe-ekhez készít szoftvereket, tegnap jelentősen megerősödött, miután a cég szerdán bejelentette, hogy a vártnál jobban sikerül a legutóbbi negyedéve: 6,69$-ral (42,80%-kal) 22,31$-ra emelkedett a cég részvényárfolyama. A cég harmadik pénzügyi negyedévét illetően jelentette be a jó hírt a BMC: a korábban várt 359 millió $-os forgalom és részvényenként 16 centes nyereség helyett 375-380 millió $-os forgalom és részvényenként 20-22 centes nyereség várható. A hír azért is számít kellemes meglepetésnek, mert a BMC októberben figyelmeztetést tett közzé a mainframe szoftver piac gyengeségével kapcsolatban.

Kevin Buttigieg, az UBS Warburg elemzője szerint valószínű, hogy a BMC kimozdul a jelenlegi ötéves mélypontjáról, de ezzel együtt 18$-t tart tartósan elérhető részvényárfolyam-tartománynak. Buttigieg véleménye szerint a cég bevételeinek növekedését a mainframe üzletágnak valamint annak köszönheti, hogy az IBM túlszárnyalta tervezett decemberi mainframe eladásait. A hosszabb távon azonban Buttigieg nem lát reményt jelentős növekedésre e téren.

A legutóbbi SG Cowen Securities számítógépipari felmérés szerint még mindig nincs javulás a mainframe kapacitás keresletben, így eltarthat még egy pár negyedévbe a tartós javulás.

Buttigieg szerint a BMC-vel kapcsolatos jó híreket nem lehet feltétlenül kiterjeszteni az ágazat többi cégére, így pl. a Computer Associates-re és a Compuware-re. Robert Johnson, az ABN AMRO elemzője szerint viszont a BMC bejelentés egyértelműen pozitív hír a Computer Associates-re vonatkozóan is.

A legtöbb elemző szerint azonban természetesen az amerikai gazdaság általános helyzete van alapvető kihatással e cégekre és ez határozza meg a cégek részvényárfolyamát. A lassuló gazdaság egyértelműen együtt jár az IT kiadások csökkentésével 2001-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.